Flexwerkers

Een flexwerker is iemand zonder vast contract. Er zijn verschillende vormen van flexwerk, die u als werkgever kunt toepassen.

Uitzendbureau

Zo kunt u iemand in dienst nemen via een uitzendbureau. Het uitzendbureau is in dit geval de officiele werkgever en detacheerd de medewerker. In dit geval hoeft u zelf niemand in dienst te nemen en kunt u zelf bepalen hoeveel uren de betreffende medewerker zal werken. Dit kan ook bij bijvoorbeeld seizoensgebonden werk een uitkomst zijn. Uitzendkrachten en ander flexibel personeel maken na 78 weken aanspraak op een tijdelijk contract bij de uitzendorganisatie.

0-uren contract

Met een 0-uren contract sluit de werkgever een arbeidsovereenkomst af met de werknemer zonder vaste uren. U kunt de werknemer oproepen wanneer u dat het beste uitkomt. Als u de werknemer oproept is deze verplicht te verschijnen en in ruil hiervoor geniet de werknemer volledige sociale bescherming, zoals doorbetaling bij ziekte. De oproepkracht krijgt minimaal drie uur betaald per oproep, ook als er minder uren zijn gewerkt en na drie maanden wekelijks werken of minimaal 20 uur per maand kan de werknemer aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst voor het aantal uren dat in de afgelopen maanden is gewerkt. Let op in de zorg mag vanaf 2015 niet meer gewerkt worden met nul-urencontracten.

Bescherming flexwerkers

Vanaf 1 januari 2015 worden werknemers met een tijdelijk contract beter beschermd. Zo mag een nul-urencontract, waarbij alleen de feitelijk gewerkte uren betaald worden, nog maximaal zes maanden duren. Hierna ontstaan recht op loon op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren.

Daarnaast mag een flexwerker met een onvoorspelbaar werkpatroon na 26 weken dienstverband vragen om een meer voorspelbaar rooster. Als werkgever ben je verplicht om hier binnen een maand schriftelijk op te reageren (bij bedrijven met minder dan 10 werknemers ligt deze termijn op drie maanden). Reageer je niet, dan wordt het verzoek van de werknemer automatisch ingewilligd.

Is een flexwerker ondertussen een jaar in dienst, dan ben je als werkgever verplicht om hem/haar een vast aantal uren te bieden.

Min-max contracten

Dan zijn er nog de zogenaamde min-max contracten. Hierin worden afspraken gemaakt over het minimaal te werken uren en het maximaal te werken uren. Zo heeft de werknemer in ieder geval enige zekerheid over het inkomen en kunt u als werkgever de medewerker toch enigzins flexibel inzetten. Roept u de werknemer minder op dan het minimaal aantal uren, dan bent u wel verplicht het loon te betalen van het minimaal aantal afgesproken uren.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!