Pesten op het werk onderschat

1 mei 2015

De gevolgen van pesten op het werk worden zowel door werkgevers als werknemers onderschat. Pesten op het werk kan desastreuze gevolgen hebben en kost de samenleving jaarlijks miljarden euro’s. Ongeveer een half miljoen werknemers lijdt onder het getreiter van collega’s of baas. 

Van treiteren tot geweld

Pesten op het werk komt vaker voor dan je denkt. Het pesten kan verschillende vormen aannemen. Het varieert van verbaal geweld en spugen tot vechtpartijen en saboteren van werkzaamheden. Vaak heeft de werkgever niet door wat er aan de hand is, tot het te laat is en het pesten echt uit de hand loopt of degene die gepest wordt er aan onderdoor gaat en zich ziek moet melden. In andere gevallen weet de werkgever dondersgoed wat er gaande is, maar laat dit op zijn beloop of doet er in het ergste geval zelf aan mee.

Ziektewet

Veel slachtoffers van pesten op het werk komen uiteindelijk door de stress in de ziektewet terecht. In totaal zijn er zo’n 10.000 mensen per jaar die letterlijk worden weggepest. Zij zoeken een andere baan of belanden in de ziektewet. Deze grote aantallen zorgen ervoor dat de Inspectie SZW extra aandacht gaat besteden aan pesten. Zo komt minister Asscher in juni met een internet- en radiocampagne die werkgevers en werknemers bewuster moet maken van de gevolgen van pesten op de werkvloer. De maatschappij loopt hierdoor jaarlijks 2 tot 4 miljard schade op, zegt de Stichting Stop Pesten nu!

Klachtencommissie

De stichting zou het liefst zien dat er een landelijke klachtencommissie komt tegen pesten. "De overheid kan een grote besparing realiseren door een landelijk klachtencentrum op te zetten", zo zegt de stichting. Asscher gelooft echter niet in een landelijke klachtencommissie. 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!