De altijd goede werkrelatie tussen jou en jouw werknemer verloopt op dit moment kil en moeizaam. Is een onwerkbare situatie een reden voor ontslag?
Lees meerWaar mensen werken ontstaan soms ook conflicten. Zo’n conflict op de werkvloer kan aardig wat invloed hebben op de werksfeer. Het kan er zelfs voor zorgen dat werknemers uiteindelijk ziek thuis komen te zitten. Het is dan ook belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Is er echt sprake van een verstoorde arbeidsrelatie, dan zou je tot ontslag kunnen overgaan. Is dat geen optie of wil jij dit waardevolle werknemer echt niet kwijt, dan is arbeidsmediation een goede oplossing.
Wat doet een arbeidsmediator?
Bij arbeidsmediation gaat een professionele mediator met jullie samen om tafel om op zoek te gaan naar een goede oplossing. Hierbij is het de bedoeling dat jullie allebei open staan voor overleg en ook allebei bereid zijn om af en toe wat water bij de wijn te doen. De mediator heeft de leiding in het gesprek en zal altijd neutraal blijven. Op deze manier proberen jullie samen om weer een werkbare situatie te creëren. Op die manier kun je het conflict oplossen, zonder dat er ontslag hoeft plaats te vinden.
Hoe arbeidsmediation kan helpen bij ontslag
Wil de werknemer niet meewerken aan mediation of komen jullie er samen toch niet uit, dan zal er een andere oplossing moeten komen. In dat geval is ontslag vaak de enige mogelijkheid die overblijft. Doordat jij als werkgever het initiatief hebt genomen om een mediator in te schakelen kan je laten zien dat jij er alles aan gedaan hebt om het probleem op te lossen. Dit vinden rechters erg belangrijk. Hiermee heb je dus een streepje voor mocht het tot een rechtszaak komen.
Exit-mediation
Natuurlijk kan je zelf aan de slag met het ontslag en kijken of het lukt om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Je kan echter de mediator ook vragen om hierbij te helpen. In dat geval spreek je van exit-mediation. De mediator gaat samen met jullie bekijken op welke manier jullie het beste uit elkaar kunnen gaan. Op die manier kan het ontslag in goede harmonie plaatsvinden.
Op zoek naar een goede arbeidsmediator?
Ben jij op zoek naar een goede arbeidsmediator die kan helpen bij het oplossen van een arbeidsconflict? Wij helpen je graag om in contact te komen met de juiste persoon. Neem gerust contact op met onze juridisch adviseurs via 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even op.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Je kunt een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer kan dit wel en wanneer niet? Hou je aan de regels!
Lees meerWerkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meerOm je op weg te helpen maakten wij een aantal tools bij ontslag waar je gebruik van kan maken.Wij bieden verschillende gratis berekentools aan die je kunt gebruiken als je het ontslag voor een werknemer wil gaan regelen. Daarnaast vind je op onze site een aantal...
Lees meerEen werknemer die langdurig ziek is heeft veel impact op de organisatie. Anderen moeten zijn/haar werk overnemen en als werkgever moet je je best doen om de re-integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kost veel tijd en geld. Is een werknemer ondertussen twee...
Lees meerDe meest voorkomende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken jij en de werknemer samen afspraken over het ontslag. Jullie onderhandelen over de ontslagvergoeding en alle afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst...
Lees meerBereken de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag van jouw werknemer. Wat krijgt jouw werknemer mee bij ontslag?
Lees meerSoms heb je als werkgever te maken met een ontslagverbod. In dat geval mag je een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer is er een ontslagverbod? Maar wanneer is er nou eigenlijk sprake van zo’n ontslagverbod? Wij zetten de verschillende situaties voor je op...
Lees meerAandachtspunten bij uitdiensttreding. Bepaal de opzegtermijn. Check of er bedingen zijn. Meldt de werknemer af bij het pensioenfonds en zorgverzekeraar. Rond het leasecontract van de auto af.
Lees meerU wilt dat een werknemer meteen "verdwijnt". Mag dat?
Lees meerJouw werknemer is voortdurend ziek. Dit kan zo echt niet langer. Wat zijn de voorwaarden om over te kunnen gaan tot ontslag?
Lees meer