Wil je een werknemer via de rechter ontslaan, dan moet je hier wel een goede reden voor hebben. Daarnaast zul je met flink wat bewijs op de proppen moeten komen. Daarom is dossieropbouw zo belangrijk. Vanaf 1 januari 2020 zal de gang naar de rechter een stukje makkelijker worden. Dit komt doordat er vanaf dat moment een nieuwe ontslagreden in het leven wordt geroepen, namelijk de cumulatiegrond.
Combinatie van redenen
Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kun je als werkgever ontslagredenen met elkaar combineren. Stel je hebt een werknemer die niet goed functioneert, maar je hebt het idee dat het dossier dat je tot nu toe hebt opgebouwd nog niet toereikend is, dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat er naast disfunctioneren ook sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Ook hierbij zul je natuurlijk met bewijzen moeten komen, maar je hoeft dus geen ‘voldragen ontslagreden’ meer te hebben.
De ontslagredenen
Maak je gebruik van de cumulatiegrond, dan kun je verschillende ontslagredenen met elkaar combineren. De ontslagredenen die gecombineerd mogen worden zijn:
- frequent ziekteverzuim;
- disfunctioneren;
- verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
- verstoorde arbeidsverhouding;
- andere omstandigheden.
Er zijn daarnaast ook een drietal ontslagredenen die buiten deze regeling vallen en dus niet gecombineerd mogen worden. Deze redenen zijn:
- langdurige arbeidsongeschiktheid;
- bedrijfseconomische redenen;
- werkweigering.
De laatste reden is aan het rijtje toegevoegd, omdat werkweigering vaak voorkomt uit gewetensbezwaren.
Cumulatievergoeding
Stap je naar de rechter om op basis van de cumulatiegrond een werknemer te ontslaan, hou er dan wel rekening mee dat er wel sprake zal zijn van een transitievergoeding. Daarnaast mag de rechter een extra vergoeding toekennen aan de werknemer. Deze vergoeding heet de cumulatievergoeding en is in het leven geroepen als compensatie voor het feit dat een werknemer wordt ontslagen, terwijl de afzonderlijk aangedragen ontslagredenen niet voldoende zouden zijn voor ontslag. De rechter bepaald of de cumulatievergoeding wordt toegekend en hoe hoog deze wordt. Hierbij is er wel een maximum van 50 procent van de transitievergoeding.
Naar de rechter
Door de komst van de cumulatiegrond wordt het voor werkgevers makkelijker om naar de rechter te stappen. Advocaten verwachten dan ook dat er een flinke toename zal komen van het aantal ontslagzaken dat door kantonrechters wordt behandeld. Zij hebben het idee dat de cumulatiegrond straks wordt gebruikt als vrij algemene ontslagreden. Hoe rechters precies met de cumulatiegrond om zullen gaan is nog afwachten.
Is het zinvol?
Voor je naar de rechter stapt is het belangrijk om goed te laten bekijken of de gang naar de rechter wel zinvol is. Hoe groot is de kans van slagen en wat is de goedkoopste weg om tot ontslag over te gaan? Wil jij advies over jouw situatie? Onze medewerkers luisteren naar je verhaal en geven je gratis advies waar je weer mee verder kan. Is het nodig, dan brengen zij jou graag in contact met een specialist die je kan helpen om het ontslag zo goed en voordelig mogelijk af te wikkelen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten