“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Juridische valkuilen

  • Trap niet in de juridische valkuilen bij het regelen van het ontslag.
  • Fouten kunnen veel tijd en geld kosten.
  • Voorkom dit door het inschakelen van de juiste hulp!
Lees voor

Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen.  Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen worden. Om je te beschermen tegen deze fouten hebben wij de meest voorkomende juridische valkuilen voor je op een rijtje gezet. Hiermee kun je zelf controleren of je het op de goede manier aanpakt. Natuurlijk kun je kostbare fouten ook voorkomen door de juiste juridische hulp in te schakelen.

Welke juridische valkuilen zijn er bij ontslag?

Wil jij als werkgever een werknemer ontslaan? Hou dan rekening met de volgende juridische valkuilen:

  1. Er is weinig of niets schriftelijk vastgelegd in dossiers
  2. Het kiezen van de verkeerde ontslagroute
  3. De werknemer zal wel geen juridische hulp inschakelen
  4. Het inroepen van juridische hulp staat meteen zo overdreven
  5. We schakelen nog even geen juridische hulp in
  6. De kosten van juridische bijstand zijn te hoog
  7. De werknemer heeft getekend. Nu kan ons niets meer gebeuren
  8. De werknemer kan ons niet zoveel maken
  9. Een jurist inschakelen? Niet nodig. Met Google en zelfstudie kom je ook een heel eind.

1. Er is weinig of niets schriftelijk vastgelegd in dossiers

Het bijhouden van een dossier is heel belangrijk. Wil je een werknemer ontslaan en lukt dit niet met wederzijds goedvinden, dan zal je naar de kantonrechter moeten. Zonder dossier ben je nergens. Je hebt het dossier namelijk nodig om aan te kunnen tonen waarom deze werknemer ontslagen moet worden. Is er geen dossier, dan kun je dus eigenlijk niets. Leg alles vast!

2. Het kiezen van de verkeerde ontslagroute

Er zijn verschillende manieren om een werknemer te ontslaan. Door de juiste ontslagroute te kiezen kan je veel problemen voorkomen. Besluit je bijvoorbeeld iets te snel om iemand ontslag op staande voet te geven, dan kan je dat duur komen te staan. Laat je altijd goed informeren over de juiste ontslagroute om hoge kosten te vermijden. Wij helpen je graag bij het maken van deze keuze. Bel voor gratis advies gerust met 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of laat een bericht achter op ons contactformulier

3. De werknemer zal wel geen juridische hulp inschakelen

De tijd dat mensen blindelings vertrouwen hadden in hun werkgever is ondertussen voorbij. Met de komst van het internet is het zoeken van juridische hulp heel makkelijk geworden. Hier Op kan een werknemer alle informatie vinden die hij/zij zoekt. Steeds meer werknemers weten dan ook de weg naar juristen, advocaten of de rechtsbijstand te vinden. Ga er dan ook nooit zomaar vanuit dat jouw werknemer dit niet zal doen. Bij ontslag is het ieder voor zich en ook werknemers realiseren zich dit steeds meer. Mede hierdoor wordt het ook voor jou als werkgever steeds belangrijker om alles goed aan te pakken en op tijd juridische hulp in te schakelen.  

4. Het inroepen van juridische hulp staat meteen zo overdreven

Werkgevers denken vaak dat het inroepen van juridische hulp de indruk geeft dat je meteen zwaar geschut inzet. Dit hoeft niet zo te zijn. Een jurist of advocaat kan je ook op de achtergrond begeleiden en advies geven. Op die manier weet jij zeker dat je de juiste stappen zet. Dit kan heel wat problemen voorkomen.

5. We schakelen nog even geen juridische hulp in

Het is heel logisch dat je het inschakelen van juridische hulp het liefst zo lang mogelijk uit wil stellen. Maar toch is dit niet altijd verstandig. De stelregel is: hoe eerder hoe beter. Dit kan je een hoop tijd en geld schelen.

6. De kosten van juridische bijstand zijn te hoog

Bij het inschakelen van een jurist of advocaat denken de meeste mensen meteen aan de hoge kosten. Toch valt dit in de praktijk vaak erg mee en kan het inschakelen van de juiste juridische hulp je juist een hoop geld schelen. Een gemiddelde ontslagzaak kost een advocaat ongeveer 8 uur à EUR 200 = EUR 1600,- ex. btw. Dit bedrag is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Natuurlijk is het kosten-batenplaatje hierbij heel belangrijk. Maar bedenk je eens hoe hoog de kosten zijn als je een disfunctionerende werknemer in dienst moet houden. Dan ben je heel wat meer geld kwijt. Daarnaast kan een jurist of advocaat je helpen om de ontslagvergoeding zo laag mogelijk te houden en je behoeden voor kostbare fouten.

7. De werknemer heeft getekend. Nu kan ons niets meer gebeuren

Ook als een werknemer heeft ingestemd met zijn ontslag, betekent dit niet zonder meer dat het ontslag van kracht blijft. De werknemer heeft namelijk wettelijk gezien nog twee weken bedenktijd. In die twee weken kan de werknemer nog terugkomen op het ontslag. Zorg ervoor dat je de werknemer van te voren goed informeert. Zoek uit hoe het zit met de WW-uitkering en zorg er ook voor dat de beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Zo komt de werknemer niet voor vervelende verrassingen te staan en is de kans kleiner dat hij/zij terugkrabbelt.

8. De werknemer kan ons niet zo veel maken

Werkgevers onderschatten vaak de kracht waarmee de rechten van de werknemer juridisch worden beschermd. De werknemer staat over het algemeen erg sterk. Hou hier rekening mee!

9. Een jurist inschakelen? Niet nodig. Met Google en zelfstudie kom je ook een heel eind

Werkgevers beseffen vaak niet hoe complex ontslagzaken juridisch gezien eigenlijk zijn. Zelfs kwesties die in eerste instantie heel eenvoudig lijken, kunnen uiteindelijk eindigen in een hoop juridische getouwtrek of hoge ontslagvergoedingen. Het inschakelen van de juiste hulp kan dit voorkomen.

Hulp inschakelen?

Zoals je ziet is het inschakelen van de juiste juridische hulp geen overbodige luxe. Onze juridische medewerkers kunnen goed inschatten welke specialist jou het beste kan helpen en geven je gratis advies. Neem hiervoor gerust telefonisch contact op op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of laat een bericht achter op ons contactformulier.

Meer informatie