Het komt soms voor dat een nieuwe werknemer niet goed binnen het team of de organisatie past. Ondanks het goede sollicitatiegesprek werkt het in de praktijk toch anders. Dit kan leiden tot spanningen en vervelende situaties. Wat zijn de mogelijkheden als het niet klikt? Wij leggen uit welke stappen je kunt nemen.

Benut de proeftijd

De proeftijd is het moment om te bepalen of een werknemer bij de organisatie past. Blijkt in deze periode dat het toch niet past? Dan kun je het contract direct beëindigen, zonder opzegtermijn. Wij adviseren dan ook in de proeftijd goed op te letten. Ga in gesprek met je nieuwe werknemer en observeer hoe iemand in het team past.

Let op de proeftijd moet schriftelijk zijn vastgelegd. Niet elk type contract staat een proeftijd toe. Let hier dus goed op bij het opstellen van een contract.

Tijdelijk contract niet verlengen

Wat als er geen proeftijd is? Of als je pas na een tijdje merkt dat het geen goede keuze is geweest? Indien de werknemer een tijdelijk contract heeft dan kun je ervoor kiezen om een tijdelijk contract niet te verlengen. Wij adviseren altijd te starten met een tijdelijk contract. Het geeft je als werkgever de tijd om te kijken of een werknemer daadwerkelijk goed in de organisatie past. Een tijdelijk contract loopt automatisch af op de einddatum. Zorg nadat je hebt meegedeeld dat het contract niet verlengd wordt voor duidelijke afspraken over de werkzaamheden tot het einde van het contract.

Vrijstelling van werkzaamheden

Als de situatie echt niet meer werkbaar is, kun je overwegen de werknemer vrij te stellen van werk. Dit kan bijvoorbeeld tot de einddatum van een tijdelijk contract of tijdens een lopende ontslagprocedure. Bij vrijstelling werkt de werknemer niet meer, maar behoudt de werknemer wel zijn loon. Dit is een ingrijpende maatregel. Gebruik dit als laatste optie.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Is de situatie onhoudbaar? Dan kan je de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dit kan zowel bij tijdelijke als vaste contracten, mits er een tussentijds opzegbeding is. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat een voortzetting van de samenwerking onmogelijk is. Je kan ook niet meer in onderling overleg uit elkaar (bijvoorbeeld met een vso). De rechter bepaalt of de arbeidsovereenkomst vroegtijdig kan worden ontbonden.

Wanneer is ontslag wegens een slechte klik gerechtvaardigd?

Een aantal factoren speelt mee bij het beoordelen of ontslag gerechtvaardigd is.

  • Timing:
    Wanneer werd duidelijk dat de werknemer niet in het bedrijf paste? Meteen na indiensttreding of pas na jaren?
  • Functie:
    De functie van de werknemer kan meespelen.
  • Collega’s:
    Hoe zien andere collega’s de werknemer?
  • Houding van de werknemer:
    Erkent de werknemer het probleem of wijst hij alle kritiek af?
  • Grootte van het bedrijf:
    Bij kleinere bedrijven is een ontslag vaak sneller te rechtvaardigen wanneer iemand niet past. Dit drukt namelijk eerder op het bedrijf.
  • Escalatie:
    Heeft het conflict geleid tot ziekmelding of andere zaken?

Wanneer iemand echt niet in een team of bedijf past kan het de werksfeer en de prestaties van je team negatief beïnvloeden. Wacht daarom niet te lang met ingrijpen, want dit kan de situatie verergeren en juridische stappen bemoeilijken.

Juridische hulp nodig?

Heb je juridische hulp nodig? Neem contact met ons op voor juridisch advies en een passende oplossing. Zo voorkom je onnodige conflicten en los je de situatie snel op.