Een goed salaris? Dat vinden werknemers zeker belangrijk. Maar voor het eerst weegt een goede werk-privébalans wereldwijd net zo zwaar, of zelfs zwaarder, dan wat er op de loonstrook staat. Uit onderzoek van Randstad blijkt dat steeds meer werknemers actief op zoek gaan naar werk dat beter bij hun privéleven past. In 2023 gaf maar liefst 33% van de baanwisselaars aan hun vorige baan te hebben opgezegd vanwege een slechte balans tussen werk en privé.

Waarom kiezen werknemers vaker voor hun privéleven?

Het idee dat werk puur functioneel is, verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Mensen voelen zich vrijer om hun privéleven voorop te stellen en stappen sneller over naar een andere baan als ze merken dat hun huidige werk teveel van hen vraagt. Volgens gedragswetenschapper Oscar van Mourik is dit een positieve ontwikkeling.

Wat betekent werk-privébalans voor verschillende generaties?

Wat een goede werk-privébalans betekent, verschilt per generatie:

  • Oudere generaties willen meer flexibiliteit, bijvoorbeeld om mantelzorg te kunnen bieden.
  • Jongere generaties hechten meer waarde aan een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid op de werkvloer.

Werkgevers die zich hiervan bewust zijn, kunnen beter inspelen op de wensen van hun werknemers en zo talent behouden.

De invloed van de krappe arbeidsmarkt

Door de huidige arbeidsmarktkrapte voelen werknemers zich assertiever. Ze weten dat er voldoende kansen zijn en maken sneller de keuze om van baan te wisselen als hun werkdruk te hoog is of de werksfeer tegenvalt. Veel werknemers denken: lukt het hier niet, dan probeer ik het ergens anders.

Werk is allang niet meer alleen een manier om de rekeningen te betalen. Een gezonde werk-privébalans wordt steeds belangrijker en steeds meer werknemers durven actie te ondernemen als die balans zoek is. Voor werkgevers betekent dit een duidelijke opdracht: zorg voor een werkomgeving die aansluit bij de behoeften van medewerkers. Want tevreden werknemers zijn niet alleen gelukkiger, maar ook productiever en loyaler.