De arbodienst roept een zieke werknemer op voor een afspraak met de bedrijfsarts. De werknemer komt niet opdagen. Wat nu? Als een werknemer niet komt opdagen, kost dat geld en zorgt het voor vertraging in de re-integratie. Wij leggen je uit welke stappen je kunt nemen als werkgever en wat je rechten zijn.
Stap 1: Controleer de uitnodiging
Controleer of de uitnodiging van de bedrijfsarts naar het juiste postadres of e-mailadres is verstuurd. Een simpele administratieve fout kan de oorzaak zijn van het niet opkomen dagen van de werknemer.
Stap 2: Neem contact op met je werknemer
Heb je gecontroleerd of alles correct is verzonden en is er geen misverstand? Bel dan de werknemer op en vraag waarom hij niet bij het gesprek is komen opdagen. Misschien had hij een geldige reden en kun je samen een nieuwe afspraak maken. Is hij de afspraak vergeten? Stuur hem een herinnering voor de volgende afspraak.
Laat de arbodienst een nieuwe oproep versturen en informeer de werknemer ook zelf, bijvoorbeeld via mail of WhatsApp.
Stap 3: Wat mag je juridisch niet doen?
Je mag de kosten van de bedrijfsarts niet verrekenen met het salaris. Inhouden van kosten mag alleen in specifieke gevallen en niet komen opdagen bij de bedrijfsarts valt daar niet onder. Je mag een werknemer ook niet direct ontslaan als hij niet meewerkt aan re-integratie. Er zijn strikte regels en niet komen opdagen is op zich onvoldoende reden voor ontslag.
Stap 4: Wat te doen als het voorval zich herhaalt?
Een werknemer is verplicht om mee te werken aan zijn re-integratie. Negeert hij een oproep van de bedrijfsarts zonder geldige reden, dan voldoet hij niet aan deze verplichting. Het kan een keer gebeuren, maar als dit zich voor de tweede keer voordoet, kun je daar consequenties aan verbinden.
De oplossing? Waarschuwen en loonopschorting
- Eerste stap: Stuur een duidelijke waarschuwing en geef aan dat een volgende keer niet op komen dagen leidt tot opschorting van het loon.
- Tweede stap: Komt de werknemer opnieuw niet opdagen? Dan kun je overgaan tot loonopschorting. Dit betekent dat je het loon tijdelijk niet uitbetaalt totdat de werknemer meewerkt.
Conclusie: wees duidelijk en handel correct
Het is vervelend als een werknemer niet komt opdagen, maar met de juiste aanpak zorg je ervoor dat de werknemer zijn verplichtingen serieus neemt. Wil je juridisch advies over ziekteverzuim en re-integratie? Bel ons direct op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.