“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Wederzijds goedvinden

  • Kun je nog overleggen met de werknemer? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden een goede optie.
  • Hulp nodig? Onze medewerkers geven je de ondersteuning die nodig is.
Lees voor

De meest voorkomende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken jij en de werknemer samen afspraken over het ontslag. Jullie onderhandelen over de ontslagvergoeding en alle afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst gezet. Ontslag met wederzijds goedvinden is over het algemeen het minst bewerkelijk, het snelst en het goedkoopst. Wel heb je hier de medewerking van de werknemer voor nodig. Op onze site vind je alle informatie die je nodig hebt om alles op een nette manier af te wikkelen. Daarnaast kan je met vragen altijd bij ons terecht. Wij helpen je graag!

Wanneer ontslag met wederzijds goedvinden?

Kunnen jij en de werknemer nog goed met elkaar overleggen en zijn jullie eigenlijk samen tot de conclusie gekomen dat het beter is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden ideaal. Maar ook in andere situaties kan het slim zijn om eerst te proberen om er samen uit te komen. Door samen een vaststellingsovereenkomst op te stellen en te ondertekenen bespaar je veel juridische kosten. De gang naar de rechter of het UWV niet nodig. Dit scheelt niet alleen geld, maar ook tijd. 

Hoe werkt ontslag met wederzijds goedvinden?

Heb jij een werknemer die je wil ontslaan maar is er bijvoorbeeld geen sprake van disfunctioneren, bedrijfseconomische redenen of een arbeidsconflict? Of is er eigenlijk wel sprake van disfunctioneren, maar heb jij hier geen dossier van opgebouwd? In dat geval kun je niet terecht bij de rechter of bij het UWV en ben je eigenlijk afhankelijk van de medewerking van de werknemer. Als deze zijn handtekening zet ben je er ook. 

Het initiatief ligt bij jou. Meestal nodigt de werkgever de werknemer uit voor een gesprek en wordt in dat gesprek voorzichtig aangekaart dat het misschien verstandiger is om uit elkaar te gaan. Geef daarbij vooral aan dat je er alles aan zult doen om de werknemer hier zo goed mogelijk te laten uitkomen en dat je ervoor zult zorgen dat de WW-rechten niet in gevaar komen.

Tijdens dit eerste gesprek zou je de werknemer alvast een eerste versie van de vaststellingsovereenkomst kunnen overhandigen. Zorg dat de belangrijkste dingen hierin staan opgenomen en dat alles klopt. Bied alvast een transitievergoeding, maar zorg wel dat je wel rekening houdt met de kans dat de werknemer hierover gaat onderhandelen. Daarnaast is het netjes om in de overeenkomst op te nemen dat jij juridische kosten tot een bepaald bedrag vergoedt. Dit wekt ook meteen vertrouwen.

Het zou natuurlijk ontzettend fijn zijn als de werknemer direct zijn/haar handtekening zet, maar reken daar niet te hard op. Ga ook niet pushen. Dat werkt vaak juist averechts. Meestal neemt de werknemer het document in ontvangst en komt hier later op terug met een tegenvoorstel. Jullie onderhandelen over de ontslagvoorwaarden en uiteindelijk komt er een pakket aan afspraken waarin jullie je allebei kunnen vinden. Uiteindelijk zetten jullie je handtekening en is het ontslag een feit.

Hulp nodig bij ontslag met wederzijds goedvinden? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

Nadelen van ontslag met wederzijds goedvinden

Het grote nadeel van ontslag met wederzijds goedvinden is dat je afhankelijk bent van de handtekening van de werknemer. Dit geeft de werknemer een goede onderhandelingspositie. Besluit de werknemer niet te tekenen en heb jij verder geen dossier of andere ontslagreden waar je iets mee kan, dan kun je verder niet zoveel. Zorg er dus voor dat je met een goed voorstel komt en alles tactisch aanpakt, zodat de werknemer uiteindelijk zijn/haar handtekening zet.

Schakel op tijd juridische hulp in

Een advocaat of jurist kan je helpen om een goed voorstel op papier te zetten en een strategie uit te stippelen waarmee de kans het grootst is dat de werknemer akkoord gaat. Heb je hier hulp bij nodig, zit je met vragen of wil jij gratis juridisch advies over jouw situatie? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op ons contactformulier

Meer informatie