“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag na twee jaar ziekte

  • Is jouw werknemer ondertussen twee jaar ziek? Dan mag je tot ontslag overgaan.
  • Hou je hierbij wel goed aan de regels.
Lees voor

Een werknemer die langdurig ziek is heeft veel impact op de organisatie. Anderen moeten zijn/haar werk overnemen en als werkgever moet je je best doen om de re-integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kost veel tijd en geld. Is een werknemer ondertussen twee jaar ziek, dan mag je hem/haar ontslaan. Hierbij moet je je wel aan strenge regels houden. 

Voorwaarden ontslag na twee jaar ziekte

Is een werknemer twee jaar ziek dan mag je als werkgever tot ontslag overgaan. Bij ontslag na twee jaar ziekte moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

  • Is de werknemer wel minimaal 2 jaar ziek geweest? 
  • Valt niet te verwachten dat de werknemer de komende zes maanden hersteld is?
  • Heb jij alles gedaan wat je moest doen wat betreft de re-integratie?

Is een werknemer twee jaar ziek en ziet het er niet uit dat hij of zij binnen zes maanden weer hersteld is, dan mag je de werknemer ontslaan. Hierbij is het wel heel belangrijk dat jij je als werkgever genoeg hebt ingespannen om de werknemer te laten re-integreren. Dit heet de Wet Poortwachter.

Is er echt geen passend werk binnen de organisatie, dan mag je na deze twee jaar tot ontslag overgaan. Dit kan door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. 

Hoe werkt het?

Is de werknemer twee jaar ziek, dan mag je als werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt vervolgens of het ontslag terecht is. Heeft het UWV het ontslag goedgekeurd, dan mag je hierna een vaststellingsovereenkomst opstellen met hierin alle afspraken over het ontslag. Zodra dit getekend is, is alles rond.

Transitievergoeding

Ook na twee jaar ziekte heeft een werknemer recht op een transitievergoeding. Voor jou als werkgever is dit een bittere pil. Je bent immers al veel geld kwijt aan het vervangen van deze persoon op de werkvloer, loondoorbetaling en het re-integratietraject. Veel werkgevers kunnen het zich simpelweg niet permitteren om een transitievergoeding te betalen. Hierdoor blijven zieke werknemers soms in dienst, terwijl ze niet meer werken en geen loon meer ontvangen. Dit heet een slapend dienstverband.

Compensatie transitievergoeding

Gelukkig is hier nu een oplossing voor. Werkgevers die een zieke werknemer na twee jaar willen ontslaan kunnen vanaf 1 april 2020 een compensatie krijgen voor de transitievergoeding die zij moeten betalen. Deze compensatie kan worden aangevraagd voor vergoedingen die sinds 1 juli 2015 zijn betaald. Gaat de betaling van de transitievergoeding nog plaatsvinden, dan is het belangrijk om binnen zes maanden na de uitbetaling een verzoek bij het UWV in te dienen.

Hoogte compensatie

De transitievergoeding wordt gecompenseerd tot maximaal de loondoorbetalingen tijdens de 104 weken ziekteperiode. Om dit te kunnen bekostigen wordt een beroep gedaan op het Algemeen Werkloosheidsfond. De premies hiervoor zullen dan ook worden verhoogd.

Wat heb je nodig om compensatie aan te vragen?

Om compensatie aan te vragen zijn een aantal documenten nodig. Namelijk:

  • De arbeidsovereenkomst
  • Het bewijs van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid
  • Loonstroken met het tijdens ziekte uitbetaalde loon
  • De berekening van de transitievergoeding en de gegevens die hierbij zijn gebruikt
  • Bewijs van betaling van de transitievergoeding

Heb je vragen over het ontslag van een medewerker die langdurig ziek is? Wij helpen je graag verder. Neem gerust even contact met ons op om jouw situatie door te spreken.

Meer informatie