“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

De ontslagkosten

  • Met welke kosten moet je rekening houden bij ontslag?
  • Wij helpen je kosten te besparen!
Lees voor

Je wil jouw werknemer ontslaan. Dit zal tijd en moeite kosten, maar daarnaast brengt het ontslag van een werknemer ook op financieel vlak kosten met zich mee. Met welke ontslagkosten moet je als werkgever rekening houden? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Opzegtermijn

Ten eerste is het belangrijk om je altijd te houden aan de afgesproken opzegtermijn. Dit betekent dat jij jouw werknemer sowieso nog enige tijd zult moeten doorbetalen. Hoe lang? Dat is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is. Hoe langer in dienst, hoe langer de opzegtermijn. Wettelijk gezien gelden hiervoor de volgende regels.

  • Korter dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn
  • Tussen de 5 en 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn
  • Tussen de 10 en 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn
  • 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.

Bij het aangaan van het arbeidscontract kunnen jullie hier ook andere afspraken over maken. Daarnaast kan het zijn dat er in de cao andere afspraken zijn opgenomen. Check dit dus altijd even. 

De opzegtermijn is eigenlijk bedoeld om de werknemer de tijd te geven om op zoek te gaan naar een andere baan. Je kunt er voor kiezen om de werknemer in die tijd vrij te stellen van arbeid met behoud van loon. Dit houdt in dat de werknemer wel betaald krijgt, maar niet op het werk hoeft te verschijnen. Dit ben je niet verplicht. 

Doordat in het arbeidsrecht met hele maanden wordt gewerkt is het voor jou als werkgever fijn als jouw werknemer zo snel mogelijk zijn/haar handtekening zet onder het ontslagvoorstel. Dit kan je zo weer een maand loon schelen. De werknemer zal wellicht proberen wat tijd te rekken. Wat dat betreft hebben jullie tegengestelde belangen. 

Transitievergoeding

Besluit jij een werknemer te ontslaan en is er geen sprake van ontslag op staande voet of faillissement? In dat geval zal jij jouw werknemer een transitievergoeding moeten meegeven. De transitievergoeding is een soort van ontslagvergoeding die de werknemer kan gebruiken om sneller van werk naar werk te komen of als aanvulling op de WW-uitkering en is een van de belangrijkste ontslagkosten.

De hoogte van de ontslagvergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren. Hoe langer in dienst, hoe hoger de vergoeding. Hierbij kun je er eigenlijk van uit gaan dat het hierbij gaat om 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Wil je weten op welk bedrag jouw werknemer aanspraak kan maken? Maak dan gebruik van onze berekentool om de transitievergoeding te berekenen

Over de transitievergoeding valt te onderhandelen. Als werkgever is het hierbij altijd verstandig om laag in te zetten. Gaat de werknemer akkoord, dan is dat mooi meegenomen en scheelt dat in de portemonnee. In de meeste gevallen zal de werknemer een tegenbod doen. Uiteindelijk zullen jullie hier samen uitkomen en wordt het uiteindelijke bedrag op papier gezet in een vaststellingsovereenkomst

Heb jij hulp nodig om de kosten bij ontslag onder controle te houden? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

Juridische kosten

Naast de transitievergoeding krijg je ook te maken met juridische kosten. Het is namelijk altijd verstandig om het ontslagvoorstel dat jij jouw werknemer wil doen even te laten checken door een jurist of advocaat. Uiteindelijk werkt dit eigenlijk juist kostenbesparend. Een jurist of advocaat kan je helpen met de onderhandelingen en voor jou bekijken op welke manier je het ontslag het beste kunt aanpakken. Hier kun je vaak een hoop discussies en gedoe mee voorkomen.  Dit scheelt je uiteindelijk tijd en geld.

Wil jij graag in contact komen met een goede advocaat of jurist die jou hierbij kan helpen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij brengen je vrijblijvend in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Je mag ons ook altijd bellen op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten).

Naar de rechter

Pak je het ontslag verkeerd aan of wil de werknemer gewoonweg nergens mee akkoord gaan? In dat geval kan het gebeuren dat je bij de rechter terecht komt. De rechter zal op zijn beurt de zaak bekijken en besluiten of de werknemer ontslagen mag worden en hoe hoog de transitievergoeding zal zijn. 

Heb jij als werkgever flinke steken laten vallen bij het ontslag, dan kan het zo zijn dat de rechter besluit dat er naast de transitievergoeding ook een billijke vergoeding wordt toegekend. Dit is een soort schadevergoeding die jij moet betalen aan de werknemen. 

Het is eigenlijk altijd verstandig om te proberen de gang naar de rechter te voorkomen. De uitkomst is vaak vrij onvoorspelbaar en daarnaast brengt een rechtszaak natuurlijk allemaal extra kosten met zich mee. Je kan dit voorkomen door het ontslag op de juiste manier aan te pakken. Zorg dat je je goed aan alle regels houdt!

Hoge ontslagkosten voorkomen?

Wil jij extra ontslagkosten voorkomen? Schakel dan op tijd juridische hulp in. Onze medewerkers zitten klaar om jou gratis juridisch advies te geven. Zij helpen je op weg of brengen je in contact met een specialist die je verder kan helpen. Laat jouw gegevens achter op ons contactformulier of bel ons zelf even op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie