“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

De ontslagprocedure

  • Welke ontslagprocedure is het meest geschikt?
  • Wij leggen het je uit en geven je gratis juridisch advies!
Lees voor

Je hebt de knoop doorgehakt. Je wil een werknemer ontslaan, maar hoe? Er zijn verschillende ontslagprocedures waar je uit kan kiezen. Welke ontslagprocedure voor jou de beste optie en hoe bespaar je tijd en geld?

Welke ontslagprocedure kan je het beste kiezen?

  1. Ontslag met wederzijds goedvinden
  2. Het ontslag aanvragen bij het UWV
  3. Ontslag op staande voet
  4. Een procedure bij de kantonrechter

1. Ontslag met wederzijds goedvinden

De prettigste en gemakkelijkste manier om uit elkaar te gaan is ontslag met wederzijds goedvinden. Jij doet jouw werknemer een ontslagvoorstel en samen onderhandelen jullie over de ontslagvoorwaarden (bijvoorbeeld over de transitievergoeding). Zijn jullie eruit, dan zet je alle afspraken goed op papier in een vaststellingsovereenkomst en zetten jullie allebei je handtekening. Hierna is het ontslag een feit. Een snelle en makkelijke manier om het ontslag te regelen, waarbij je eigenlijk ook niet perse een goede ontslagreden nodig hebt, zolang de werknemer maar akkoord gaat.

Wil jij weten welke ontslagprocedure jij het beste kunt kiezen? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

2. Het ontslag aanvragen bij het UWV

Is een werknemer ondertussen twee jaar ziek, dan mag je (onder bepaalde voorwaarden) tot ontslag overgaan. Dit doe je door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. Geef het UWV toestemming voor het ontslag, dan kun je dit verder via een vaststellingsovereenkomst regelen. 

Ook als er sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen kan je terecht bij het UWV. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het inderdaad niet goed gaat met het bedrijf en dat je goede redenen hebt om personeel te ontslaan. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat je bij een ontslagprocedure via het UWV niet zelf kunt kiezen welke werknemers er ontslag krijgen. Dit moet namelijk worden vastgesteld door middel van het afspiegelingsbeginsel. Geeft het UWV toestemming, dan kan je tot ontslag overgaan.

Het nadeel van een procedure via het UWV is dat je met flink wat administratie over de brug moet komen. Daarnaast kan je dus niet zelf bepalen welke werknemers vertrekken en welke blijven. Door eerst te bekijken of er wellicht mensen met wederzijds goedvinden willen vertrekken kan je dit voorkomen. 

3. Ontslag op staande voet

De meest vervelende en vaak ook meest problematische manier van ontslag is het geven van ontslag op staande voet. Dit doe je dan ook niet zomaar. Alleen als jouw werknemer echt buiten zijn boekje gaat en dingen doet die niet door de beugel kunnen, kun je tot ontslag op staande voet overgaan. Hierbij kan je denken aan fraude, geweld op de werkvloer of bijvoorbeeld diefstal.

Over ontslag op staande voet kun je niet te lang nadenken. Het moet namelijk onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat het direct gegeven moet worden als je bijvoorbeeld hebt ontdekt dat iemand een graai uit de kassa heeft gedaan.

Voor de werknemer is het een grote straf. Niet alleen zijn zij direct hun baan en inkomen kwijt, maar daarmee verliezen ze ook nog eens hun recht op een WW-uitkering. Dit zorgt ervoor dat de meeste werknemers wel actie ondernemen als zij op staande voet ontslag krijgen. De kans dat het verhaal een staartje krijgt is erg groot. Zorg ervoor dat je goed weet wat je doet en waar je staat. Onze juridische adviseurs geven je hier graag advies over. Je kan ze bereiken op [phone\] of jouw gegevens achterlaten op het contactformulier

4. Een procedure bij de kantonrechter

Is er sprake van disfunctioneren, zijn er persoonlijke redenen voor het ontslag of is er een verstoorde arbeidsrelatie? In dat geval kan je terecht bij de kantonrechter. Als werkgever is het belangrijk om met genoeg bewijzen te komen. Daarnaast moet je ook laten zien dat jij er als werkgever alles aan gedaan hebt om het probleem op te lossen. Je moet dus wel een goed dossier hebben. De werknemer krijgt de gelegenheid om dit te weerleggen. Uiteindelijk zal de rechter een besluit nemen en hierbij ook aangeven of er bijvoorbeeld een transitievergoeding en een billijke vergoeding moet worden betaald. 

Ontslag geven? Schakel altijd een specialist in!

Om problemen te voorkomen is het altijd verstandig om een ontslagspecialist over jouw schouder te laten meekijken. Zo weet je zeker dat je de juiste ontslagprocedure kiest en dat je sterk genoeg staat. Op die manier bespaar je flink wat tijd en geld. Wil jij graag in contact komen met een specialist bij jou in de buurt? Neem gerust even contact met ons op! 

Meer informatie