“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslagroute

  • Bij ontslag kan je kiezen uit verschillende ontslagroutes.
  • Wat is voor jou de beste keuze? Wij geven je gratis advies!
Lees voor

Heb jij besloten een werknemer te ontslaan, dan is het belangrijk om de juiste ontslagroute te kiezen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Maar welke van die mogelijkheden is in jouw situatie nou het beste, het snelste en het voordeligste? 

Welke verschillende ontslagroutes zijn er?

Er zijn drie verschillende ontslagroutes, namelijk:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV
  • Een ontslagprocedure starten bij de kantonrechter

1. Ontslag met wederzijds goedvinden

Eigenlijk is ontslag met wederzijds goedvinden de meest makkelijke, snelste en goedkoopste vorm van ontslag. Jij doet jouw werknemer een voorstel, jullie onderhandelen en tekenen uiteindelijk een vaststellingsovereenkomst met daarin alle ontslagafspraken die jullie hebben gemaakt. 

Het is eigenlijk altijd verstandig om eerst te bekijken of de werknemer open staat voor overleg, voordat je besluit naar het UWV of de rechter te stappen. Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je meer invloed op de uitkomst dan bij de rechter. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Vind je het lastig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen of te onderhandelen met de werknemer? Dan is het ook mogelijk om dit uit handen te geven aan een goede arbeidsjurist. Deze weet precies wat hierin verstandig is en hoever hij/zij kan gaan. Wil je in contact komen met een goede arbeidsjurist, dan helpen wij je daar graag bij!

2. Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV

Bij het UWV kan je in twee gevallen terecht voor het aanvragen van een ontslagvergunning.

Is jouw werknemer twee jaar ziek en ziet het er niet naar uit dat hij/zij binnen de komende 6 maanden weer volledig hersteld is en is er ook geen andere geschikte functie beschikbaar? In dat geval mag je de werknemer ontslaan. Dit doe je door een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. Bij jouw aanvraag wordt goed gekeken of het re-integratietraject goed is doorlopen en of aan alle voorwaarden is voldaan. Is dit het geval dan krijg je inderdaad een ontslagvergunning en kunnen jullie vervolgens met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaan. Je bent wel verplicht om een transitievergoeding mee te geven. 

Gaat het op financieel vlak niet goed met jouw bedrijf, dan kan dat ook een goede reden zijn om personeel te ontslaan. Ook hiervoor kan je eventueel een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Hierbij zal je wel met de nodige cijfers moeten kunnen aantonen dat er inderdaad een goede reden is voor het ontslag. Daarnaast mag je niet zomaar zelf bepalen welke werknemers voor ontslag in aanmerking komen. Dit moet worden vastgesteld door het toepassen van het afspiegelingsbeginsel. Wil je hier zelf wat meer invloed op kunnen uitoefenen, dan is het wellicht slim om eerst te bekijken of het wellicht lukt om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. 

3. Een ontslagprocedure starten bij de kantonrechter:

Is er sprake van disfunctioneren, zijn er persoonlijke redenen voor het ontslag of jullie arbeidsrelatie flink verstoord? In dat geval kun je een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter, waarbij je de rechter vraagt de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hierbij is het wel belangrijk dat je echt kunt aantonen dat er problemen zijn en dat jij er als werkgever alles aan hebt gedaan om een oplossing te vinden. Er moet dus een flink dossier zijn. Na een schriftelijke en een mondelinge behandeling besluit de rechter uiteindelijk of de werknemer inderdaad ontslag krijgt of niet en of er nog sprake is van een transitievergoeding. 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste ontslagroute? Onze juridische medewerkers helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

De belangrijkste verschillen in de ontslagroutes

Bij de ene ontslagroute heb je zelf meer invloed op de uitkomst dan bij de andere. Zo weet je nooit van te voren wat de rechter zal doen en zit je bij ontslag via het UWV met het feit dat je je aan het afspiegelingsbeginsel moet houden. Uiteindelijk heb je zelf de meeste invloed bij ontslag met wederzijds goedvinden, maar dan moet de werknemer hier natuurlijk wel aan mee willen werken. 

Wat als je de verkeerde ontslagroute kiest?

Kies jij de verkeerde ontslagroute, dan brengt dit de nodige risico’s met zich mee. Stap je naar de rechter, maar heb jij als werkgever niet genoeg gedaan om het probleem op te lossen? Dan kan dit ervoor zorgen dat het ontslag niet wordt toegekend of dat je een hoge transitievergoeding of erger nog billijke vergoeding moet betalen. Het ontslag kost je dan behoorlijk veel geld. Besluit jij een ontslagvergunning aan te vragen, maar krijg je deze niet? Dan staat de werknemer extra sterk in de onderhandelingen over de transitievergoeding. Uiteindelijk kan het kiezen van de verkeerde route je veel extra tijd en geld kosten.

Twijfel jij over de ontslagroute?

Twijfel jij welke ontslagroute voor jou het beste is? Vraag juridisch advies aan onze juridische medewerkers. Hiermee voorkomt je een hoop onnodige kosten. Wij staan je graag vrijblijvend te woord.

Meer informatie