“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag via het UWV

  • In sommige gevallen kun je voor het ontslag terecht bij het UWV.
  • Wanneer kan dit en hoe werkt het? Wij leggen het je uit!
Lees voor

Is jouw werknemer ondertussen twee jaar ziek of zit jouw bedrijf financieel in de problemen en moet je vanwege bedrijfseconomische redenen mensen gaan ontslaan? In dat geval kan je voor het ontslag een beroep doen op het UWV. Je kunt dan een ontslagvergunning aanvragen, waarna je de betreffende werknemer(s) zonder problemen kan ontslaan. Wij leggen je uit hoe het zit.

Ontslag na twee jaar ziekte

Na twee jaar ziekte komt de ontslagbescherming van een werknemer te vervallen. Ziet het er niet naar uit dat hij/zij binnen een half jaar zal herstellen en is er binnen de organisatie geen geschikte functie beschikbaar, dan kan je als werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. De werknemer krijgt de gelegenheid om verweer in te dienen als hij/zij bijvoorbeeld vindt dat er wel degelijk een geschikte functie bestaat. Het UWV zal vervolgens bekijken of aan alle voorwaarden is voldaan en of het re-integratietraject goed is verlopen. Is dit het geval, dan krijg je toestemming van het UWV om tot ontslag over te gaan. Dit kan vervolgens met een vaststellingsovereenkomst geregeld worden. 

Ook na twee jaar ziekte heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Het is wel mogelijk om hier als werkgever via het UWV een compensatie voor te krijgen. 

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Een andere ontslagreden waar het UWV zich mee bezighoudt is ontslag om bedrijfseconomische redenen. Gaat het financieel gezien niet goed met jouw bedrijf, dan kan het soms niet anders dan dat je mensen moet ontslaan. Ook in dat geval kan je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Dit heeft echter wel wat voeten in de aarde. Ten eerste moet je kunnen aantonen dat het inderdaad slecht gaat met het bedrijf. Op de site van het UWV kan je precies zien welke documenten je moet overleggen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je bij een ontslagaanvraag via het UWV niet zelf mag kiezen welke werknemers moeten vertrekken. Dit gaat aan de hand van het afspiegelingsbeginsel. Dit is ook meteen een van de grote nadelen van het regelen van het ontslag via het UWV. Wil je toch graag zelf invloed hebben op wie er gaan en wie er blijven? In dat geval zou je kunnen proberen om het ontslag niet via het UWV te laten verlopen, maar om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. 

Hoe verloopt de procedure bij het UWV?

Vraag jij een ontslagvergunning aan, dan ontvangt de werknemer binnen drie dagen een kopie van de aanvraag. Hierin staat alle informatie die de werknemer nodig heeft om in verweer te gaan. De werknemer heeft twee weken de tijd om zijn/haar verweer in te sturen. Zo kan het zijn dat een werknemer die twee jaar ziek is van mening is dat de re-integratie niet goed is verlopen of heeft een werknemer die om bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen het idee dat het afspiegelingsbeginsel niet goed is toegepast. 

Het UWV zal jouw aanvraag en het verweer bekijken en probeert om de aanvraag binnen vier weken af te handelen. Uiteindelijk zullen zij besluiten of jij de vergunning krijgt of niet. Het kan ook gebeuren dat zij de beslissing uitstellen, omdat zij bijvoorbeeld nog extra informatie nodig hebben. 

De opzegtermijn bij ontslag via het UWV

Heb je de ontslagvergunning binnen, dan kun je met een gerust hart het arbeidscontract opzeggen. Hierbij moet je wel rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. De proceduretijd bij het UWV wordt in mindering gebracht op de opzegtermijn die je officieel moet hanteren. Wel moet er altijd één maand overblijven. 

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen of hulp nodig bij het ontslag van een werknemer? Onze juridisch adviseurs staan voor je klaar. Bel ze voor gratis advies op [phone\] of laat jouw gegevens achter op het contactformulier.

Meer informatie