“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Wanneer kun je ontslaan?

  • Wanneer kun je een werknemer ontslaan?
  • Lees alles over ontslag bij een tijdelijk of een vast contract.
  • Heb je vragen? Wij helpen je graag!
Lees voor

Je mag een werknemer niet zomaar ontslaan. Wat dat betreft zijn werknemers in het ontslagrecht goed beschermd. Maar wanneer kun je als werkgever dan wel tot ontslag overgaan. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Tijdelijk contract

Heeft een werknemer een tijdelijk contract, dan zijn er twee momenten waarop je zonder problemen tot ontslag over kunt gaan. Ten eerste is er de proeftijd. Is er in het contract een proeftijd opgenomen (dit mag alleen bij een contract van 7 maanden of meer) en bevalt de nieuwe medewerker niet, dan mag je de werknemer zonder opgave van reden ontslaan. Er geldt geen opzegtermijn, dus de werknemer is per direct ontslagen. Dit mag ook als een werknemer in de proeftijd ziek is geworden. Dit betekent niet dat je als werkgever op dit gebied helemaal je gang kun gaan. Zo mag je als werkgever niet discrimineren. Laat een werkneemster bijvoorbeeld in de proeftijd weten dat zij zwanger is, dan mag dit niet de reden zijn van het ontslag. Daarnaast is het belangrijk dat er een geldige proeftijd is opgenomen in het arbeidscontract.

Is de proeftijd eenmaal voorbij, dan is het volgende ontslagmoment het moment dat het contract afloopt. Heb je besloten het contract niet te verlengen, dan is het belangrijk om dit minimaal een maand van te voren schriftelijk aan de werknemer te laten weten. Dit heet de aanzegtermijn. Hou je je niet aan deze aanzegtermijn, dan ben je de werknemer een extra maandsalaris verschuldigd. Je hebt geen goede reden nodig om het contract niet te verlengen en ook in dit geval maakt het niet uit of iemand ziek is.

Tussentijds opzeggen is bij een tijdelijk contract meestal lastig en kan alleen met wederzijds goedvinden, met toestemming van het UWV of via de kantonrechter. Wil je een tijdelijk contract tussentijds opzeggen, dan is het altijd verstandig om hierover juridisch advies in te winnen. 

Vast contract

Heeft een werknemer een vast contract, dan wordt het al een stukje lastiger om tot ontslag over te gaan. Bij een vast contract kan dit namelijk alleen met wederzijds goedvinden, via het UWV of de kantonrechter. Lukt het om samen afspraken te maken over het ontslag, dan kunnen jullie samen een document opstellen waarin dit allemaal geregeld wordt. Dit heet de beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

Is goed overleg over het ontslag niet mogelijk, dan is het heel belangrijk om een goede ontslagreden te hebben. Zijn er economische redenen voor het ontslag, dan kun je wellicht terecht bij het UWV. Is er sprake van disfunctioneren of een arbeidsconflict, dan kun je hiermee terecht bij de kantonrechter. Hierbij is het wel heel belangrijk om een goed dossier te hebben. Een jurist of advocaat kan je hierbij helpen en kan een goede inschatting maken van de kans van slagen.

Heb jij hulp nodig om het ontslag goed te regelen? Onze juridisch adviseurs zitten voor je klaar!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

Wat is een goede ontslagreden?

Zoals al even werd aangegeven is het erg belangrijk om een goede reden te hebben voor het ontslag. Maar wat is nou precies een goede ontslagreden? Wij zetten de meest voorkomende ontslagredenen voor je op een rijtje.

  1. Ontslag na twee jaar ziekte
  2. Disfunctioneren
  3. Faillissement
  4. Bedrijfseconomische redenen
  5. Collectief ontslag
  6. Verstoorde arbeidsrelatie/arbeidsconflict
  7. Ontslag op staande voet
  8. Ontslag om persoonlijke redenen
  9. Een combinatie van redenen (cumulatiegrond)

1. Ontslag na twee jaar ziekte

Is een werknemer twee jaar ziek en ziet het er niet naar uit dat de werknemer binnen zes maanden weer hersteld zal zijn? Is er ook geen terugkeer in de oude of in een aangepaste functie mogelijk en heb jij als werkgever goed meegewerkt aan het re-integratietraject? Dan mag je deze werknemer na twee jaar ontslaan. Hiervoor kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Let er wel op dat er ook in dit geval wel sprake is van een transitievergoeding. Hiervoor kun je echter wel een compensatie krijgen vanuit het UWV.

2. Disfunctioneren

Ben jij niet tevreden over het functioneren van één van jouw medewerkers, dan kan je wellicht overgaan tot ontslag wegens disfunctioneren. Dit is echter niet makkelijk. Als werkgever zijnde heb jij de verplichting om je uiterste best te doen om het functioneren van jouw werknemer te verbeteren. Meestal vindt er dan ook eerst een verbetertraject plaats. Kom je er met wederzijds goedvinden niet uit, dan kan je naar de kantonrechter stappen. In dat geval is het belangrijk om een goed dossier te hebben, waarmee je kan bewijzen dat jij alles hebt gedaan wat je moest doen. 

3. Faillissement

Gaat jouw bedrijf failliet, dan zal dit betekenen dat al het personeel wordt ontslagen. In het geval van faillissement is er meestal geen ruimte voor een transitievergoeding. De curator zal ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Vindt er een overname plaats, dan mag de nieuwe eigenaar zelf bepalen of hij/zij het personeel of een deel hiervan overneemt. Gebeurt dit niet, dan zal het ontslag alsnog op de juiste manier geregeld moeten worden. Meestal is er in dat geval wel sprake van een ontslagvergoeding. 

4. Bedrijfseconomische redenen

Gaat het financieel niet goed, maar is er geen sprake van faillissement, dan kan het zijn dat het bedrijf alleen te redden is door personeel te ontslaan. In dat geval kan je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat je hierbij niet zelf kunt kiezen wie je wel en wie je niet ontslaat. Dit moet worden vastgesteld door middel van het afspiegelingsbeginsel. Bij het UWV moet je aantonen dat jij je aan dit afspiegelingsbeginsel hebt gehouden. Daarnaast zal je moeten aantonen dat de financiële situatie inderdaad een reden is voor ontslag. Wil je zelf meer invloed hebben op wie er ontslag krijgt, dan zou je eerst kunnen proberen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan voor je een beroep doet op het UWV. 

5. Collectief ontslag

Gaan jullie reorganiseren en moeten er meer dan twintig werknemers ontslagen worden, dan ben je verplicht om hiervoor een sociaal plan op te stellen. Meestal gaat dit in overleg met de bonden. Samen maken jullie een sociaal plan waarin een ontslagregeling wordt opgenomen.

6. Verstoorde arbeidsrelatie/arbeidsconflict

Waar mensen werken kunnen ook conflicten ontstaan. Kunnen jij en de werknemer niet meer door één deur dan spreek je van een verstoorde arbeidsrelatie of een arbeidsconflict. Soms is zo’n conflict nog op te lossen door een arbeidsmediator in te schakelen. Lukt dit niet meer, dan is het verstandig om te bekijken of jullie nog met wederzijds goedvinden uit elkaar kunnen gaan. Lukt dit ook niet, dan kun je de rechter vragen het contract te ontbinden. In dat geval moet je, net als bij disfunctioneren, wel met een dossier komen waarmee je kunt aantonen dat er echt een conflict is en dat jij er alles aan hebt gedaan om dit op te lossen. 

7. Ontslag op staande voet

Doet een werknemer iets dat echt niet door de beugel kan, dan is het mogelijk om hem/haar op staande voet te ontslaan. Dit kan bijvoorbeeld bij diefstal, geweld op de werkvloer of fraude. Hierbij is het wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat de werknemer zich hier inderdaad schuldig aan heeft gemaakt. Daarnaast moet ontslag op staande voet onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat je direct actie moet ondernemen als je het ontdekt. Ontslag op staande voet is een zware straf waarbij de werknemer direct zijn inkomen en zijn recht op een uitkering kwijt is. Hier moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Maak je hierbij als werkgever een fout, dan kan het zijn dat de werknemer naar de rechter stapt en je een billijke vergoeding moet betalen. Win daarom altijd eerst juridisch advies in voor je daadwerkelijk actie onderneemt.

8. Ontslag om persoonlijke redenen

Bij ontslag om persoonlijke redenen gaat het om het gedrag van de werknemer. Er is niet perse sprake van disfunctioneren, maar de werknemer komt bijvoorbeeld steevast te laat, doet zijn werk niet volgens het boekje of meldt zich met enige regelmaat ziek. Zodra je hier een flink dossier van hebt opgebouwd kan je naar de kantonrechter stappen om deze werknemer om persoonlijke redenen te ontslaan. 

9. Een combinatie van redenen (cumulatiegrond)

Sinds enige tijd is het ook mogelijk om verschillende ontslagredenen met elkaar te combineren. Vooral voor werkgevers is dit heel prettig. Ben je niet blij met jouw werknemer, maar is het dossier niet genoeg om hem/haar wegens disfunctioneren te ontslaan? Dan kun je het disfunctioneren bijvoorbeeld ook combineren met het feit dat deze persoon stelselmatig te laat komt. Op deze manier wordt het ontslag via de kantonrechter een stukje makkelijker.

Hulp nodig bij het ontslaan van jouw werknemer?

Al met al zijn er veel regels waar je je aan moet houden als jij één van jouw werknemers wil ontslaan. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de rechter besluit dat je een extra hoge transitievergoeding moet betalen of nog een billijke vergoeding bovenop de transitievergoeding. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Probeer dit soort problemen voor te zijn door op tijd juridisch advies in te winnen. Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar en geven antwoord op al jouw vragen. Je kunt ze bereiken op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten). Wil je graag dat wij jou even bellen? Laat dan jouw gegevens achter op ons contactformulier

Meer informatie