Is er sprake van ontslag om bedrijfseconomische redenen of is de werknemer twee jaar ziek, dan kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV.
Lees meerGaat het niet goed met het bedrijf en is het door de financiële omstandigheden noodzakelijk dat er mensen vertrekken? Dan spreek je van ontslag om bedrijfseconomische redenen. Om werknemers om deze reden te ontslaan, kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Het UWV zal vervolgens besluiten of jij tot ontslag over mag gaan of niet.
Om een ontslagvergunning van het UWV te krijgen, is het ontzettend belangrijk om de juiste informatie aan te leveren. Op basis hiervan zal het UWV uiteindelijk een besluit nemen. Om ervoor te zorgen dat je overal aan denkt, vind je hieronder een handige checklist bedrijfseconomische redenen met alle informatie die het UWV nodig heeft om jouw aanvraag in behandeling te nemen. Zo kom je beslagen ten ijs en weet je precies wat er van je wordt verwacht.
Checklist bedrijfseconomische redenen:
Vraag jij bij het UWV een ontslagvergunning aan voor ontslag om bedrijfseconomische redenen, dan wil het UWV graag de volgende punten van je weten:
- Hoeveel personeelsleden heeft jouw bedrijf?
- Welke functies hebben zij?
- Datum indiensttreding
- Wat zijn hun leeftijden?
- Wat voor arbeidsovereenkomst hebben zij (onbepaalde tijd, bepaalde tijd)?
- Waardoor gaat het financieel minder goed?
- Zijn er specifieke activiteiten te noemen waarin een omzetdaling zichtbaar is?
- Hoe ben je tot het aantal ontslagaanvragen gekomen in relatie tot de werkvermindering?
- Een overzicht van de ontwikkelingen in omzet, kostenposten en resultaten per maand over de afgelopen drie jaar (waaronder het huidige jaar).
- Een prognose van de gevolgen bij ongewijzigd en gewijzigd beleid voor de komende zes maanden.
- Kopie van de jaarstukken van de laatste twee jaar.
- Opgave van incidentele tegenvallers of meevallers.
- Op welke kostenposten wil je gaan bezuinigen en met welke bedragen?
- Welke bezuinigingsmaatregelen heb je al genomen?
Op basis van deze informatie en het eventuele verweer van de betreffende werknemer zal het UWV besluiten of het ontslag wordt goedgekeurd of niet. Hou er rekening mee dat je bij ontslag via het UWV niet zelf mag kiezen wie je hiervoor aandraagt. Hiervoor ben je afhankelijk van het afspiegelingsbeginsel. Dit bepaalt wie er ontslag krijgt en wie mag blijven. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ook eens onze checklist over de ontslagvolgorde!
Ontslag wegens reorganisatie:
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jouw bedrijf moet reorganiseren om te kunnen blijven bestaan. Ook dan kun je terecht bij het UWV. Is er sprake van een reorganisatie, dan lever je onderstaande stukken aan:
- Alle bovenstaande punten.
- Het organisatieschema oude en nieuwe situatie.
Ontslag wegens technologische noodzaak:
Door de komt van nieuwe technologie kan het zo zijn dat functies komen te vervallen. Is dit het geval en wil je een ontslagvergunning aanvragen, dan heeft het UWV de volgende informatie van je nodig:
- Alle bovenstaande punten.
- Welke functies komen te vervallen of wijzigen door de automatisering, mechanisering en robotisering?
Ontslag wegens werkvermindering:
Is er minder werk, dan heb je ook minder mensen nodig om dit werk uit te voeren. Hierdoor kunnen banen sneuvelen. Is er sprake van werkvermindering, dan is het belangrijk om onderstaande stukken aan te leveren:
- Alle bovenstaande punten.
- Van de laatste twee jaar de omzet- en productiegegevens.
- De personeelsopbouw van de laatste twee jaar.
- Welke functies komen te vervallen en waarom?
- Wat is toekomstverwachting?
De formulieren voor het aanvragen van de ontslagvergunning vind je op de site van het UWV. Kom je er niet uit en heb je hier hulp bij nodig, dan mag je altijd even contact met ons opnemen voor gratis juridisch advies over jouw situatie.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Een werknemer ontslaan kost geld en tijd. Kiest u voor een voordelige route of voor een snelle route?
Lees meerSoms heb je als werkgever te maken met een ontslagverbod. In dat geval mag je een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer is er een ontslagverbod? Maar wanneer is er nou eigenlijk sprake van zo’n ontslagverbod? Wij zetten de verschillende situaties voor je op...
Lees meerIn welke volgorde moet je jouw werknemers ontslaan bij ontslag om bedrijfseconomische redenen? Hoe pas je het afspiegelingsbeginsel toe?
Lees meerAandachtspunten bij uitdiensttreding. Bepaal de opzegtermijn. Check of er bedingen zijn. Meldt de werknemer af bij het pensioenfonds en zorgverzekeraar. Rond het leasecontract van de auto af.
Lees meerBereken de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag van jouw werknemer. Wat krijgt jouw werknemer mee bij ontslag?
Lees meerDe meest voorkomende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken jij en de werknemer samen afspraken over het ontslag. Jullie onderhandelen over de ontslagvergoeding en alle afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst...
Lees meerWerkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meerEen werknemer die langdurig ziek is heeft veel impact op de organisatie. Anderen moeten zijn/haar werk overnemen en als werkgever moet je je best doen om de re-integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kost veel tijd en geld. Is een werknemer ondertussen twee...
Lees meerWaar mensen werken ontstaan soms ook conflicten. Zo’n conflict op de werkvloer kan aardig wat invloed hebben op de werksfeer. Het kan er zelfs voor zorgen dat werknemers uiteindelijk ziek thuis komen te zitten. Het is dan ook belangrijk om op tijd actie te...
Lees meerAls werkgever krijg je te maken met heel wat vraagstukken als het gaat om jouw personeel. Ontslag, een arbeidsconflict of een werknemer die niet goed functioneert. Het komt allemaal voorbij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in dit soort situaties vaak met veel...
Lees meerWelke ontslagroute is voor jou als werkgever het meest gunstig?
Lees meer