Hoe kunt u ontslaan?

Een ontslagprocedure kan op drie manieren worden doorlopen: met wederzijds goedvinden, via het UWV WERKbedrijf en via de kantonrechter. Wanneer de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag is het niet nodig om procedurekosten te maken. Jullie gaan dan uit elkaar door middel van een vaststellingsovereenkomst. De werknemer heeft na instemming echter altijd twee weken wettelijke bedenktijd. Indien een werknemer niet instemt met het ontslag bepaalt de ontslagreden de te doorlopen ontslagroute. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of bij langdurige ziekte moet u naar het UWV. Voor overige ontslagzaken gaat u naar de kantonrechter.

Ontslag zonder procedurekosten
Er zijn situaties waarin u zonder toestemming van het UWV WERKbedrijf of ontbindingsbesluit van de kantonrechter iemand kunt ontslaan.

Ontslagprocedure via het UWV Werkbedrijf
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of bij langdurige ziekte moet u als werkgever naar het UWV. De procedure via het UWV WERKbedrijf hoeft u niets te
kosten, maar kost wel relatief veel tijd. Het UWV probeert de aanvragen binnen vier weken af te ronden. De werknemer heeft nog een mogelijkheid om in beroep te gaan bij de kantonrechter.

Ontslagprocedure via de kantonrechter
Ontbinding van het arbeidscontract via de kantonrechter geeft u snel duidelijkheid. De kantonrechter houdt rekening met de opzegtermijn. De proceduretijd wordt in mindering gebracht op de opzegtermijn. Er moet minimaal 1 maand opzegtermijn overblijven.

In het kort: UWV WERKbedrijf versus kantonrechter
Hoe verschilt een ontslagprocedure bij de kantonrechter van een ontslagprocedure bij het UWV? Tot 1 juli 2015 kon u als werkgever de ontslagroute kiezen. Vanaf 1 juli 2015 staat de ontslagroute van te voren vast.

Belangrijkste verschillen in procedures
Wat zijn de belangrijkste procedure verschillen?

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!