Om je op weg te helpen maakten wij een aantal tools bij ontslag waar je gebruik van kan maken.Wij bieden verschillende gratis berekentools aan die je kunt gebruiken als je het ontslag voor een werknemer wil gaan regelen. Daarnaast vind je op onze site een aantal...
Lees meerHeeft jouw werknemer het echt te bont gemaakt en bijvoorbeeld een greep uit de kassa gedaan? In dat geval kan ontslag op staande voet een optie zijn. Bij ontslag op staande voet wordt het arbeidscontract met de werknemer eenzijdig en per direct beëindigt. De werknemer heeft direct geen inkomen meer en verliest ook zijn/haar recht op een WW-uitkering. Een zware straf die alleen gegeven mag worden als hier een dringende reden voor is.
Voorwaarden ontslag op staande voet
- Gebruik dit type ontslag alleen als uiterste redmiddel.
- Zou een andere werkgever in dezelfde situatie deze ontslagreden ook als reden voor ontslag op staande voet beschouwen?
- Is de ontslagreden voor jou als specifieke werkgever echt dringend?
- Zorg dat het ontslag onverwijld (dus direct) gegeven wordt.
Wat kunt je vervolgens verwachten?
Er zijn maar weinig werknemers die zich direct neerleggen bij ontslag op staande voet. De meeste werknemer gaan in verweer om te bekijken of er nog iets te redden valt. Meestal proberen zij dit in goed overleg met de hulp van een jurist, maar het kan ook zijn dat de werknemer naar de kantonrechter stapt.
- Omdat ontslag op staande voet als uiterste noodgreep wordt gezien, zijn er zeer strenge criteria van toepassing.
- De werknemer kan om een schriftelijke bevestiging vragen van de reden van zijn ontslag.
- Is de werknemer het niet eens met het ontslag kan de werknemer om vernietiging vragen bij de kantonrechter. Dit moet wel binnen twee maanden gebeuren. De werknemer kan de kantonrechter vragen om het arbeidscontract te herstellen. Gaat de rechter hierin mee, dan moet de werknemer weer gewoon aan het werk. De werknemer kan het contract ook laten voor wat het is en een schadevergoeding eisen.
- De kantonrechter kan bepalen dat er een transitievergoeding betaald moet worden (mits de werknemer niet ernstig verwijtbaar is), vergoeding van schade in verband met het niet in acht nemen van de opzegtermijn en een eventuele billijke vergoeding.
Wat kun je zelf doen om een gunstige afloop te bevorderen?
Natuurlijk zit je er niet op te wachten om na het ontslag nog naar de rechter te moeten en misschien zelfs wel een schadevergoeding te betalen. Gelukkig kun je dit voorkomen. Hoe?
- Vraag voordat je overgaat tot ontslag juridisch advies aan.
- Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal.
- Geef het ontslag meteen, nadat het feit zich heeft voorgedaan.
Heb jij vragen of hulp nodig?
Vraag jij je af of je jouw werknemer op staande voet moet ontslaan of niet? Leg de situatie gerust voor aan onze juridische medewerkers. Zij kunnen je hier goed advies over geven. Je kan ze bereiken op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meerDe meest voorkomende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken jij en de werknemer samen afspraken over het ontslag. Jullie onderhandelen over de ontslagvergoeding en alle afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst...
Lees meerBereid het ontslag van jouw werknemer goed voor. Leg een dossier aan. Maak een keuze in de verschillende procedures. Houd rekening met de wettelijke opzegtermijn. Zorg voor een correcte en volledige eindafwikkeling.
Lees meerHoe werken wij? Zoek hulp Bel, mail of app onze medewerkers van de juridische intakebalie en leg jouw juridische probleem aan ons voor. Wij zijn op werkdagen bereikbaar op . Wanneer je ons contactformulier invult bellen we jouw terug. Of neem contact met ons op via...
Lees meerZorg voor getuigen. Leg uit wat de feiten zijn en waarom je deze feiten niet tolereert. Geef de werknemer de kans zich te verweren. Zorg er voor dat de werknemer alles inlevert en direct stopt met zijn werkzaamheden. Maak een schriftelijke ontslag bevestiging en een gespreksverslag.
Lees meerWat moet er in een ontslagbrief staan? Waar moet ik aan denken bij het opmaken van de beëindigingsovereenkomst.
Lees meer