Ontslag van rechtswege

Als het dienstverband van een werknemer wordt beëindigd, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat u ontevreden bent over zijn functioneren, of dat u het salaris niet meer kunt betalen. De arbeidsrelatie eindigt “van rechtswege” in de volgende gevallen:

  • De arbeidsovereenkomst was voor bepaalde tijd.
  • De arbeidsovereenkomst was voor de duur van een project.
  • De arbeidsovereenkomst was in verband met vervanging van een zieke of zwangere werknemer.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Als in een arbeidscontract een einddatum vermeld staat, eindigt het dienstverband in principe vanzelf als de einddatum verstreken is.
Staat in het contract vermeld dat opzegging door u als werkgever vereist is, dan eindigt het dienstverband niet “vanzelf”. U hebt in dat geval namelijk toch toestemming nodig van de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst stop te zetten.

Aanzegtermijn

Het is belangrijk om op tijd aan de werknemer te laten weten dat het contract niet wordt verlengd. Officieel moet dit schriftelijk, minimaal 1 maand van tevoren. Dit heet de aanzegtermijn. Voldoet u hier niet aan, dan bent u de werknemer een extra maandsalaris verschuldigd.
Als u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd driemaal verlengt, of het contract een periode langer dan twee jaar beslaat, wordt het dienstverband automatisch omgezet in een vast contract (een contract voor onbepaalde tijd).
LET OP:

Arbeidsovereenkomst voor de duur van een project

Als u iemand wilt aannemen voor werkzaamheden op een bepaald project, kunt u hem een arbeidsovereenkomst voor de duur van dit project geven. Dit type contract kunt u ook gebruiken als u iemand voor bepaalde werkzaamheden wilt aannemen. Ook als deze niet direct aan een project gerelateerd zijn.

Het is raadzaam om behalve een omschrijving van het project of van de werkzaamheden ook een datum op te nemen waarop het contract uiterlijk zal eindigen. Als het werk dan veel langer duurt dan voorzien, hebt u in elk geval een grens gesteld aan de looptijd van het contract. Als u de werknemer langer wilt houden, kunt u het contract verlengen.
LET OP:

Arbeidsovereenkomst voor vervanging van een zieke of zwangere werknemer

Op het moment dat de zieke medewerker weer zijn voormalige werkzaamheden gaat verrichten, eindigt de arbeidsovereenkomst met de vervanger. Daarvoor moet een speciaal beding worden opgenomen in het arbeidscontract.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!