Als werkgever kun je met veel verschillende ontslag situaties te maken krijgen. Iedere ontslag situatie vereist een andere aanpak. Wij zetten de nodige ontslag situaties voor je op een rijtje en geven aan wat je het beste kunt doen. Heb jij advies nodig over jouw specifieke situatie? Bel dan voor gratis advies met onze juridisch medewerkers. Je kunt ze bereiken op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten).

Herken jij je in de volgende ontslag situaties?

De ene ontslag situatie doet zich vaker voor dan de ander. Daarnaast is de ene situatie ook aanzienlijk complexer dan de ander. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je goed beslagen ten ijs komt en de juiste ontslagroute kiest. Een jurist of advocaat kan je hierbij helpen. Door een specialist in te schakelen kun je de nodige juridische valkuilen vermijden. 

  1. Een werknemer heeft zich misdragen
  2. Een of meer werkplekken houden op te bestaan
  3. Taken binnen jouw onderneming zijn geautomatiseerd of bepaalde afdelingen sluiten
  4. Een werknemer is voortdurend ziek
  5. De werknemer functioneert niet
  6. Jullie kunnen niet meer met elkaar door één deur
  7. Een tijdelijk contract is ten einde. De einddatum breekt aan.

1. Een werknemer heeft zich misdragen

Een werknemer die heeft gestolen, fraude heeft gepleegd of iemand op de werkvloer heeft mishandeld. Voor jou als werkgever is dit meteen een deal-breaker. Je wil deze werknemer het liefst meteen de deur wijzen en nooit meer terug zien. In veel gevallen is ontslag op staande voet in zo’n situatie een goede oplossing.

Het is echter wel belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de werknemer naar de rechter stapt en het ontslag ongedaan wordt gemaakt of je misschien zelfs een schadevergoeding moet betalen. Dit is makkelijk te voorkomen door het ontslag op staande voet goed te regelen. Zorg ervoor dat je bewijzen hebt voor datgene waar je de werknemer van beschuldigt. Camerabeelden of bijvoorbeeld een getuigenverklaring zijn in dit soort situatie heel nuttig.

Daarnaast moet het ontslag onverwijld gegeven worden. Dat betekent dat je direct tot ontslag over moet gaan op het moment dat je ontdekt dat de werknemer zich misdragen heeft. Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen en in de meeste gevallen zal de werknemer in verweer gaan. Schakel in dit soort situaties dan ook altijd hulp in. 

2. Een of meer werkplekken houden op te bestaan

Is er sprake van een reorganisatie, dan kan het heel goed zijn dat er banen wegvallen of geschrapt moeten worden om het hoofd boven water te kunnen houden. In dit soort situaties is het het slimst om eerst zelf de personen te benaderen die jij zou willen ontslaan. Bekijk of het wellicht lukt om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan.

Lukt dit niet, dan is het mogelijk om een ontslagvergunning aan te vragen via het UWV. Het nadeel hiervan is echter wel dat je dan niet zelf mag kiezen welke werknemers ontslag krijgen. Dit wordt dan bepaald via het afspiegelingsbeginsel. Hier heb je als werkgever geen invloed op. Bij het aanvragen van een ontslagvergunning moet je wel kunnen aantonen dat de reorganisatie echt nodig is of dat er bedrijfseconomische redenen zijn om mensen te ontslaan. Dit moet je onderbouwen met de nodige cijfers. 

3.  Taken binnen jouw onderneming zijn geautomatiseerd of bepaalde afdelingen sluiten

Ook bij automatisering en sluiting van bepaalde afdelingen is het verstandig om met de werknemers om tafel te gaan om te bekijken of je in goed overleg tot een regeling kunt komen. Lukt dit niet? Ook dan kun je bij het UWV terecht voor het aanvragen van een ontslagvergunning. 

4. Een werknemer is voortdurend ziek

Gaat het om ziekte, dan zijn werknemers over het algemeen goed beschermd. Toch is er een uitzondering. Heb jij een werknemer die zich om de haverklap ziek meldt? Dan heeft dit zijn weerslag op de hele organisatie. Anderen zullen zijn/haar werk over moeten nemen. Dit kan een flinke wissel trekken op het overige personeel. Ook kan het productieproces hierdoor in gevaar komen. Worden de gevolgen voor het bedrijf te groot, dan kun je de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Ben jij benieuwd of de gevolgen in jouw situatie groot genoeg zijn om naar de rechter te kunnen stappen? Leg jouw situatie dan gerust even voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je advies waar je mee verder kan en brengen je ook eventueel in contact met een goede advocaat die jou hier verder bij kan helpen. 

5. De werknemer functioneert niet

Zijn er problemen met functioneren? Slaat jouw werknemer het advies dat je geeft in de wind? In dat geval is het verstandig om een verbetertraject te starten. In zo’n verbetertraject stel je hele duidelijke verbeterdoelen en bekijken jij en de werknemer samen wat er nodig is om deze doelen te halen. Op deze manier kun je laten zien dat jij er als werkgever alles aan hebt gedaan om de problemen op te lossen. Het is een goede manier om een dossier op te bouwen. Evalueer regelmatig hoe het gaat en hou deze voortgang ook goed bij.

Mocht er geen of nauwelijks verbetering zijn en worden de gestelde doelen niet gehaald, dan heb je in de tussentijd genoeg materiaal verzameld om naar de rechter te stappen om de werknemer wegens disfunctioneren te ontslaan. Het opbouwen van het dossier is hierbij cruciaal. Zorg ervoor dat je dit goed aanpakt. Heb je hier advies in nodig? Wij helpen je graag!

6. Jullie kunnen niet meer met elkaar door één deur

Waar mensen samen werken kunnen ook makkelijk meningsverschillen ontstaan. Vaak kun je dit onderling wel oplossen, maar soms komt zoiets echt tussen jou en de werknemer in te staan. Kunnen jullie niet meer met elkaar door één deur, dan spreek je van een arbeidsconflict. Doordat je in het dagelijks leven toch veel met elkaar te maken hebt, kan hierdoor een onwerkbare situatie ontstaan. 

Zit u met onderstaande vragen?

  • Hoe ga ik bij ontslag te werk?
  • Wat kost ontslag?
  • Mag ik ontslaan als de werknemer zich heeft misdragen?
  • Wat kan ik doen als de werknemer voortdurend ziek is?
  • Kan ik een niet-functionerende werknemer ontslaan?
  • Hoe snel kan ik ontslaan?
  • Is voor ontslag juridisch advies noodzakelijk?
  • Wat zijn de verschillen in de ontslagprocedures?

Met deze site krijgt u grip op het ontslagrecht:

Wat uw situatie ook is, u doet er goed aan uw ontslagzaak in te gaan met specialistisch advies.