“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Wat kost ontslag?

  • Wat kost het om een werknemer te ontslaan?
  • En hoe kun je besparen op die kosten?
Lees voor

Je wil een werknemer ontslaan, maar wat zijn de kosten van ontslag? Het is goed om van te voren een afweging te maken, want je wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Bedenk vooraf:

  • Wat gaat het ontslag mij kosten?
  • Binnen welke termijn kan het ontslag afgehandeld kan zijn?

Hoe bepaal je de kosten van ontslag?

Zorg dat je de juiste informatie op een rij hebt. Alleen dan kun je een goede afweging te maken of ontslag een (financieel) goede keuze is. Hierbij zijn de volgende punten van belang:

  • De opzegtermijn en daarmee het aantal weken salarisdoorbetaling
  • Hoogte van de transitievergoeding
  • De ontslagroute
  • Kosten van juridische hulp
  • De kans op succes

1. De opzegtermijn en aantal weken salarisdoorbetaling

Hoe langer een werknemer in dienst is, hoe langer de opzegtermijn. Tijdens deze periode zal je het salaris van de werknemer gewoon moeten doorbetalen. De opzegtermijn is wettelijk vastgelegd. Hierbij kan je rekening houden met de volgende regels:

  • Is jouw werknemer korter dan vijf jaar in dienst, dan geldt een opzegtermijn van 1 maand.
  • Betreft het een dienstverband tussen de 5 en de 10 jaar, dan is er een opzegtermijn van 2 maanden.
  • Bij een dienstverband tussen de 10 en 15 jaar is de opzegtermijn 3 maanden.
  • Tot slot geldt er een opzegtermijn van 4 maanden als iemand langer dan 15 jaar in dienst is. 

Een langere opzegtermijn afspreken mag altijd. Wil je de opzegtermijn inkorten, dan kan dat alleen als hier in de CAO afspraken over zijn gemaakt. De opzegtermijn is bedoeld om de werknemer die ontslag krijgt de tijd te geven om een andere baan te vinden. 

2. Hoogte van de transitievergoeding

In de meeste gevallen heeft een werknemer bij ontslag recht op een transitievergoeding. Hier is alleen geen recht op als er sprake is van een faillissement, ontslag op staande voet of als de werknemer ontslag neemt. Is daar verder geen sprake van, dan ben je als werkgever dus gewoon een transitievergoeding verschuldigd. Nou valt er over dit bedrag wel te onderhandelen. Wil je weten waar jouw werknemer ongeveer aanspraak op kan maken, dan kan je de hoogte van de transitievergoeding makkelijk berekenen met onze berekentool. Zo weet je wat ongeveer gangbaar is en kan je jouw onderhandelingen daar op aanpassen. 

3. De ontslagroute

Het is belangrijk om de juiste ontslagroute te kiezen. Dit kan je een hoop tijd en geld schelen. Zo kan ontslag met wederzijds goedvinden snel geregeld zijn en kost dit je over het algemeen het minst. Hierbij heb je echter wel de medewerking van de werknemer nodig. Lukt dit niet, dan ben je al veel tijd en wellicht ook geld kwijt aan juridische kosten zonder dat je dit iets heeft opgeleverd.

Heb je goede redenen om voor ontslag via het UWV te kiezen? Zorg er dan voor dat je jouw administratie goed op orde hebt en dat je precies aanlevert waar het UWV om vraagt. Doe je dit niet, dan loop je flink wat vertraging op en iedere maand is er een.

Overweeg je ontslag via de kantonrechter, laat je dan goed informeren door een arbeidsjurist of advocaat. Het is belangrijk om een sterke zaak te hebben. Zo kan je een hoge transitievergoeding of billijke vergoeding vermijden.    

Hulp bij de keuze van de juiste ontslagroute? Onze juridische medewerkers helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

4. Kosten van juridische hulp

Natuurlijk wil je hoge kosten het liefst vermijden. Toch is het inschakelen van juridische hulp bij het ontslag van een werknemer vaak wel een goed idee. Een arbeidsjurist of advocaat kan je helpen bij de onderhandelingen en op die manier een juridische procedure voorkomen. Verloopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan helpt de specialist je om met een goed dossier te komen, zodat jouw zaak ook echt kans van slagen heeft.

Tip:
Heb jij advies nodig over het ontslag van jouw werknemer? Bij onze juridische medewerkers kan je altijd terecht voor gratis juridisch advies. Zij helpen je verder op weg. Is er toch verdere hulp nodig, dan is het eerste contact met een jurist of advocaat ook altijd vrijblijvend.

5. De kans op succes

Wil jij een werknemer ontslaan op basis van disfunctioneren, maar is er eigenlijk geen verbetertraject geweest en is jouw dossier wat magertjes? Dan is het nog maar de vraag of het slim is om naar de kantonrechter te stappen. Een jurist of advocaat kan samen met jou bekijken wat je het beste kan doen om toch tot ontslag over te kunnen gaan. Door je goed voor te bereiden kan je veel tijd en geld besparen.

Vragen of hulp nodig?

Heb jij behoefte aan advies over het ontslag van een werknemer? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies waar je weer mee verder kan. 

Meer informatie