Ontslag op staande voet betekent, dat jij als werkgever het arbeidscontract eenzijdig en per direct beëindigt. De loonbetaling wordt onmiddellijk stopgezet. Ontslag op staande voet wordt alleen toegewezen als er een dringende ontslagreden is. Je kan iemand nooit zomaar op staande voet ontslaan.
Voorwaarden ontslag op staande voet
Je mag jouw werknemer niet zomaar op staande voet ontslaan. Controleer dus goed of je aan de voorwaarden voldoet. Als je een werkgever op staande voet wil ontslaan:
- Moet er sprake zijn van een dringende reden;
- Moet het ontslag onverwijld (direct) worden gegeven;
- Moet je direct aangeven wat de reden van het ontslag is.
Voorbeelden van dringende redenen
Ontslag op staande voet kan enkel wanneer er een dringende reden is. Voorbeelden van dringende redenen zijn dronkenschap op het werk, diefstal (ook van zaken van geringe waarde), geweld, mishandeling, sabotage, ernstige onbekwaamheid, ongeoorloofd verzuim of fraude.
Stel jezelf als werkgever de volgende vragen!
Soms is het lastig om te bepalen of de reden ernstig genoeg is voor ontslag op staande voet. Twijfel je? Bel ons dan op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten). We bespreken de situatie en kunnen jou adviseren.
Daarnaast kan je jezelf ook onderstaande vragen stellen ter controle:
- Is de ontslagreden echt zo dringend dat een normale ontslagprocedure niet in redelijkheid kan worden afgewacht?
- Zou een andere werkgever in deze situatie deze ontslagreden ook als reden voor ontslag op staande voet beschouwen? Dit wordt ook wel de objectieve ontslagreden genoemd.
- Is de ontslagreden voor jou als specifieke werkgever dringend? Als je een werknemer wilt ontslaan omdat hij printerpapier mee naar huis heeft genomen, terwijl dit in jouw branche heel normaal is, zal dit jouw positie niet versterken. Dit wordt ook wel de subjectieve ontslagreden genoemd.
Wat kun je verwachten?
- Bij ontslag op staande voet gebeurt het vaak, dat de werknemer de zaak voorlegt aan een kantonrechter. Een werknemer moet binnen twee maanden actie ondernemen. Iemand die op staande voet ontslagen is, kan hiervan grote hinder ondervinden bij het aanvragen van een uitkering of het vinden van een nieuwe baan. Aan jou de taak om de kantonrechter ervan te overtuigen van dat de ontslagreden voldoende dringend was.
- Omdat ontslag op staande voet als uiterste noodgreep wordt gezien, zijn er zeer strenge criteria van toepassing. Als jij en jouw werknemer het oneens blijven, volgt toetsing van de ontslagreden door de kantonrechter.
- De werknemer kan je om een schriftelijke bevestiging vragen van de reden van zijn ontslag.
- Uiteindelijk wordt in de praktijk ontslag op staande voet vaak in der minne geregeld, met de hulp van een advocaat en zonder tussenkomst van de kantonrechter.
Wat kan je zelf doen om een gunstige afloop te bevorderen?
- Vraag voordat je overgaat tot ontslag juridisch advies aan. Wacht niet totdat je de werknemer hebt ontslagen. Zelfs als je denkt volkomen in jouw recht te staan, kan de zaak anders uitpakken dan je denkt. Bijvoorbeeld: als de rechter bepaalt of de reden voldoende dringend is, kunnen onverwachte factoren zoals privéomstandigheden van de werknemer en aard en duur van de arbeidsovereenkomst meewegen.
- Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal (gespreksnotities, e-mails, verklaringen van collega’s van de betrokkene of van de betrokkene zelf). Zo maak je jouw positie sterker.
- Geef het ontslag zo snel mogelijk, het liefste direct nadat het feit zich heeft voorgedaan. Alleen dan is het rechtsgeldig. Je hebt vaak wel enige tijd nodig voor bijvoorbeeld het inwinnen van juridisch advies, het inlichten van de directie en het doen van onderzoek. Dit mag uiteraard, maar je moet zoals dat officieel heet, “met de nodige voortvarendheid” handelen. Afhankelijk van de kwestie kan dit enkele uren tot enkele dagen zijn.
Hulp advocaat
Wij adviseren altijd de hulp van een advocaat in te schakelen. Zo weet je zeker dat je juridisch juist handelt en er geen problemen uit voort vloeien. Daarnaast kan jouw advocaat bij twijfel een ‘ontslagvergunning voor zover vereist’ aanvragen. Zo verklein je het risico op een alsmaar oplopende loonvordering. De arbeidsovereenkomst eindigt dan namelijk ook als het ontslag op staande voet later vernietigd wordt. In het ongunstigste geval ben je de werknemer veelal een (gereduceerde) vergoeding schuldig.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten