Bereid het ontslag van jouw werknemer goed voor. Leg een dossier aan. Maak een keuze in de verschillende procedures. Houd rekening met de wettelijke opzegtermijn. Zorg voor een correcte en volledige eindafwikkeling.
Lees meerGaat het op financieel vlak niet goed met jouw bedrijf, dan kan een reorganisatie helpen om het hoofd boven water te houden. In dat geval is de kans groot dat er ook mensen ontslagen moeten worden. Maar hoe regel je dit reorganisatie ontslag en aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Hoe werkt reorganisatie ontslag?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten hoeveel mensen eruit moeten. Gaat het om meer dan 20 werknemers? In dat geval komt er heel wat kijken bij het ontslag. Er moet namelijk een sociaal plan komen. Samen met de bonden en de OR ga je om tafel om duidelijke afspraken te maken over de reorganisatie en de ontslagvoorwaarden. Deze onderhandelingen kunnen flink wat tijd in beslag nemen.
Gaat het om 20 mensen of minder, dan loopt het ontslag via het UWV. Via het afspiegelingsbeginsel stel je vast welke werknemers ontslagen mogen worden en hiervoor dien je een ontslagvergunning in. Hierbij moet je wel duidelijk kunnen aantonen dat het ontslag echt nodig is en dat je er alles aan hebt gedaan om deze mensen aan het werk te houden.
Doordat je bij ontslag via het UWV het afspiegelingsbeginsel moet toepassen, heb je zelf geen controle over wie eruit moet en wie blijft. Dat kan best vervelend zijn, want je hebt waarschijnlijk zo je voorkeuren. Om hier toch wat controle over te houden kan je ook bekijken of het lukt om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan met de werknemers die je in jouw ogen zou kunnen missen.
Voorwaarden reorganisatie ontslag
Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voor je het kunt hebben over reorganisatie ontslag via een sociaal plan of het UWV:
- Is er een goede bedrijfseconomische reden voor het reorganisatie ontslag?
- Is de slechte financiële situatie van het bedrijf structureel (dus niet
tijdelijk)? - Kun je inzage geven in de nieuwe structuur van het bedrijf?
- Is het afspiegelingsbeginsel toegepast?
- Heb je geprobeerd de werknemers aan het werk te houden?
- Gaat het om een ontslag van meer dan 20 mensen? Is er dan een sociaal plan opgesteld?
Wat kun je verwachten?
Is een sociaal plan niet nodig, dan is het eigenlijk het slimst om voor jezelf te bekijken wie je graag wil behouden en wie je wel zou kunnen missen. Begin met de laatste groep en probeer samen met hen tot een vaststellingsovereenkomst te komen. Vaak hebben werknemers wel door dat het financieel niet goed gaat en staan zij wel open voor overleg. Toch kan het ook gebeuren dat zij in de gaten krijgen dat zij eigenlijk niet degenen zijn die er officieel uit moeten. In dat geval kunnen de onderhandelingen moeilijker worden of wellicht stuklopen. Je kan dan natuurlijk altijd nog een beroep doen op het UWV. Alleen kan je dan helaas niet zelf kiezen wie er ontslag krijgt.
Wat kun je zelf doen om een gunstige afloop te bevorderen?
- Vraag voordat je overgaat tot reorganisatie ontslag juridisch advies aan
- Een jurist of advocaat kan samen met jou een goede strategie bepalen om het ontslag zo soepel mogelijk te laten verlopen.
- Zorg er ook voor dat je alle cijfers en stukken goed op orde hebt als je een ontslagvergunning aan wil vragen bij het UWV.
Wil jij in contact komen met een specialist op het gebied van ontslag?
Heb jij vragen over het ontslaan van jouw werknemers, dan kan je altijd terecht bij onze juridische medewerkers. Is er verdere hulp nodig, dan brengen zij je vraag vrijblijvend in contact met een goede jurist of advocaat bij jou in de buurt die kan helpen. Neem gerust contact op via 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of ons contactformulier.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Je kunt een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer kan dit wel en wanneer niet? Hou je aan de regels!
Lees meerWat gaat het ontslag van een werknemer jou kosten? De transitievergoeding is hier een belangrijk onderdeel van. Bereken hier gratis de hoogte van de transitievergoeding.
Lees meerHoe werken wij? Zoek hulp Bel, mail of app onze medewerkers van de juridische intakebalie en leg jouw juridische probleem aan ons voor. Wij zijn op werkdagen bereikbaar op . Wanneer je ons contactformulier invult bellen we jouw terug. Of neem contact met ons op via...
Lees meerModel beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Een complete overeenkomst, waarin je alleen de bedrijfsgegevens, persoonsgegevens en relevante data nog moet invullen.
Lees meerSoms heb je als werkgever te maken met een ontslagverbod. In dat geval mag je een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer is er een ontslagverbod? Maar wanneer is er nou eigenlijk sprake van zo’n ontslagverbod? Wij zetten de verschillende situaties voor je op...
Lees meerWat moet er in een ontslagbrief staan? Waar moet ik aan denken bij het opmaken van de beëindigingsovereenkomst.
Lees meerAandachtspunten bij uitdiensttreding. Bepaal de opzegtermijn. Check of er bedingen zijn. Meldt de werknemer af bij het pensioenfonds en zorgverzekeraar. Rond het leasecontract van de auto af.
Lees meerWerkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meer