Wat kunt u verwachten bij bezwaar van uw werknemer?
Lees meerOntslag om bedrijfseconomische redenen komt relatief vaak voor. Het maakt niet uit hoe je het noemt: sanering, kostenbesparing, reorganisatie of herstructurering, maar dit type ontslag kan je overwegen als je, gezien de verslechterde financiële situatie van jouw bedrijf, arbeidsplaatsen moet schrappen.
Voorbeelden van ontslag om bedrijfseconomische redenen
Voorbeelden van bedrijfseconomische redenen zijn:
- omzetdaling
- wegvallen van een deel van het werkgebied
- automatisering van bedrijfsprocessen
- bedrijfsverhuizing
- verplaatsing van een deel van de bedrijfsactiviteiten naar het buitenland en bedrijfssluiting.
Voorwaarden ontslag om bedrijfseconomische redenen
Je mag niet zomaar een werknemer om bedrijfseconomische redenen ontslaan. Hierbij moet je je houden aan de volgende voorwaarden:
- Je moet kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een reorganisatie of een andere bedrijfseconomische reden waardoor iemands arbeidsplaats komt te vervallen;
- Het afspiegelingsbeginsel moet juist worden toegepast;
- Je moet kunnen aantonen dat er geen herplaatsingsmogelijkheid is in een andere passende functie.
Collectief ontslag
Er is in sommige situaties sprake van collectief ontslag. Dit kan het geval zijn wanneer er binnen drie maanden een grote groep werknemers (20 of meer) ontslagen wordt. Dan is de Wet melding collectief ontslag mogelijk van toepassing. Je moet je als werkgever dan houden aan de regels uit die wet. Het maakt niet uit of het gaat om gedwongen ontslagen of ontslagen met wederzijds goedvinden. Voor collectief ontslag gelden onderstaande voorwaarden:
- Je wilt 20 of meer werknemers binnen 3 maanden ontslaan.
- Het ontslag vindt plaats vanwege bedrijfseconomische redenen.
- De werknemers die je wilt ontslaan werken binnen hetzelfde gebied in het land.
Ontslag via UWV WERKbedrijf of met wederzijds goedvinden?
Als je een medewerker wilt ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen kan dat op de volgende manieren:
- U kunt een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. Als het UWV de toestemming weigert, kan je als werkgever een verzoek indienen bij de kantonrechter.
- U kunt proberen met uw werknemer afspraken te maken over ontslag met wederzijds goedvinden. Je gaat dan uit elkaar door middel van een vaststellingsovereenkomst.
Uw keuze zal afhankelijk zijn van een aantal factoren, waaronder de kosten en de snelheid van de procedure.
Juridisch advies
Ontslag door reorganisatie is complex. Het is daarom verstandig om bij een reorganisatie in een vroegtijdig stadium juridisch advies in te schakelen. Onze advocaten helpen jou graag. Ook kunnen onze juristen je helpen bij het opstellen of controleren van een vaststellingsovereenkomst. Bel ons op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) voor advies en juridische ondersteuning.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Om te oordelen over de aannemelijkheid van ontslag wegens bedrijfsverhuizing moet het UWV WERKbedrijf minimaal beschikken over:
Lees meerU moet het ontslag wegens technologische veranderingen aannemelijk maken. Het UWV WERKbedrijf moet hiervoor minimaal beschikken over:
Lees meerBij een reorganisatieontslag heeft het UWV WERKbedrijf een toelichting nodig op de volgende punten:
Lees meerDe voorwaarden om een werknemer te kunnen ontslaan vanwege werkvermindering binnen uw bedrijf zijn:
Lees meerBij ontslag om bedrijfseconomische redenen zijn er enkele voorwaarden om een ontslagvergunning te verkrijgen, namelijk;
Lees meer