Juridische hulp en valkuilen
Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. Fouten, die de werkgever vaak duur komen te staan. We hebben de meest voorkomende juridische valkuilen voor u op een rijtje gezet.
- Er is weinig of niets schriftelijk vastgelegd in dossiers.
Mondelinge opmerkingen aan het adres van de werknemer bieden niet voldoende basis om hem uiteindelijk te ontslaan. En realiseert u zich wel wat de financiële gevolgen van het ontslag kunnen zijn als u onvoldoende schriftelijk hebt vastgelegd? - De werknemer ging akkoord. Nu kan ons niets meer gebeuren.
Ook als een werknemer heeft ingestemd met zijn ontslag, betekent dit niet zonder meer dat het ontslag van kracht blijft. Wanneer een werknemer heeft ingestemd met het ontslag, heeft hij/zij wettelijk gezien twee weken bedenktijd. Het gebeurt vaak dat werkgevers de werknemer onvoldoende wijzen op de negatieve gevolgen van het ontslag. Bijvoorbeeld het feit dat de werknemer geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering. Als dit het geval is, kan een werknemer die aanvankelijk heeft ingestemd met zijn ontslag, hierop later nog op terugkomen. - De werknemer kan ons niet zo veel maken.
Werkgevers onderschatten de kracht waarmee de rechten van de werknemer juridisch worden beschermd. De werknemer staat in beginsel dus sterk. - De werknemer zal wel geen juridische hulp inroepen.
Werkgevers onderschatten vaak de doortastendheid waarmee de werknemer zijn ontslag tegemoet treedt. Op het moment dat hij zijn ontslag ziet aankomen of verneemt, schakelt hij vaak meteen zijn rechtsbijstandverzekeraar in. Als werkgever heeft u dan meteen een achterstand op de werknemer. - De kosten van juridische bijstand zijn te hoog.
Een gemiddelde ontslagzaak kost een advocaat 8 uur à EUR 200 = EUR 1600,- ex. btw. Dit bedrag is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Realiseert u zich dat de kosten van het in dienst houden van een
werknemer die zijn functie niet goed uitvoert, vele malen hoger zijn. Een jurist kan u er bovendien bij helpen een ontslagvergoeding zo laag mogelijk te houden en waar mogelijk kosten verhalen op de andere partij. Daarnaast kan hij u behoeden voor kostbare fouten. - We schakelen nog even geen juridische hulp in.
De stelregel is: hoe eerder hoe beter. Dit drukt de kosten veelal aanzienlijk. - Het inroepen van juridische hulp staat meteen zo overdreven.
Werkgevers denken vaak dat het inroepen van juridische hulp de indruk geeft zwaar geschut in te zetten. Dit is niet terecht. Een advocaat hoeft niet meteen op de voorgrond te treden. Hij kan ook op de achtergrond de ontslagkwestie tactisch begeleiden en sturen. - Een jurist inschakelen? Niet nodig. Met Google en zelfstudie kom je ook een heel eind.
Werkgevers beseffen vaak niet hoe complex ontslagzaken juridisch gezien veelal zijn. Zelfs aanvankelijk eenvoudig lijkende kwesties kunnen uitmonden in eindeloos getouwtrek en/of hoge ontslagvergoedingen. Eén foute zet kan grote gevolgen hebben.