“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

  • Wat kan je doen als jouw werknemer vaak ziek is?
  • Wanneer kan je tot ontslag overgaan?
  • Wij geven je gratis juridisch advies!
Lees voor

Meldt jouw werknemer zich voortdurend ziek of heb je te maken met arbeidsongeschiktheid van een werknemer? Lastig, want dat betekent verlies aan productiviteit en een boel extra juridische rompslomp. In sommige gevallen is het mogelijk om de werknemer te ontslaan. Hierbij moet je je wel aan strenge regels houden. 

Wanneer kan je een zieke werknemer ontslaan?

Een werknemer die ziek is heeft ontslagbescherming en mag niet zomaar worden ontslagen. Toch zijn er een aantal redenen om wel tot ontslag over te gaan:

  1. Ontslag op staande voet
  2. Reorganisatie
  3. Faillissement
  4. Ontslag na twee jaar ziekte
  5. Niet meewerken aan re-integratie
  6. Vaak ziekmelden
  7. Met wederzijds goedvinden

1. Ontslag op staande voet

Gaat een werknemer zijn boekje te buiten en is er een dringende reden voor ontslag, dan mag je een zieke werknemer op staande voet ontslaan. Bij ontslag op staande voet komt de ontslagbescherming te vervallen. Er moet wel echt een dringende reden zijn voor het ontslag bijvoorbeeld diefstal, geweld op de werkvloer of fraude. 

2. Reorganisatie

Moeten er om bedrijfseconomische redenen mensen ontslagen worden of is er sprake van een reorganisatie, dan gaan ook werknemers die ziek zijn mee in dit proces. 

3. Faillissement

Is er sprake van een faillissement dan treft dit alle werknemers. Ook werknemers die langdurig ziek zijn kunnen hier niet aan ontsnappen en zullen hun baan kwijtraken.

4. Ontslag na twee jaar ziekte

Is een werknemer ondertussen twee jaar ziek, dan mag deze werknemer ontslagen worden. Hierbij is het wel belangrijk dat het re-integratietraject goed is verlopen en dat de betreffende werknemer niet binnen 6 maanden hersteld zal zijn. Is dit het geval, dan kan je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Wordt deze vergunning goedgekeurd, dan kunnen jullie via een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaan. 

5. Niet meewerken aan re-integratie

Is een werknemer langdurig ziek, maar werkt hij/zij niet mee aan de re-integratie? Houdt hij/zij zich bijvoorbeeld niet aan de instructies van de bedrijfsarts of weigert hij/zij passend werk te verrichten? In dat geval heb je ook een goede reden voor ontslag. Hierbij is het wel belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken.

Zo is het belangrijk om als werkgever echt te proberen de werknemer zover te krijgen dat hij/zij wel mee gaat werken. Doe dit schriftelijk, zodat je kunt laten zien dat je dit hebt gedaan. Vervolgens geef je aan dat het loon wordt stopgezet als de werknemer niet meewerkt. Heeft dit geen effect, dan mag je het loon inderdaad stopzetten.

Vervolgens kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen, waaruit moet blijken dat de werknemer niet meewerkt. Is dat allemaal gedaan, dan kun je een ontslagverzoek indienen bij de rechter.

Hulp nodig bij het ontslaan van een zieke werknemer? Onze juridische medewerkers staan voor je klaar!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

6. Vaak ziekmelden

Meldt een werknemer zich vaak ziek, dan heeft dit ook zo zijn weerslag op het bedrijf. Anderen moeten zijn/haar werk oppakken en het ziek zijn kan gevolgen hebben voor het productieproces. Dit kan een goede reden zijn voor ontslag.

Om een werknemer om deze reden te kunnen ontslaan moet je een ontslagverzoek om persoonlijke redenen indienen bij de rechter.  Hierbij moet je kunnen aantonen dat het bedrijf in de problemen komt omdat deze werknemer zich zo vaak ziek meldt. De kantonrechter zal kijken naar de gevolgen van het ziekmelden voor de organisatie, maar ook naar de hoogte van het ziekteverzuim binnen de rest van de organisatie. Wellicht heeft het ziekmelden met het werk te maken en is hier een oplossing voor te vinden. Zo niet, dan kan de kantonrechter besluiten het ontslag toe te staan. 

7. Met wederzijds goedvinden

Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om te kijken of de zieke werknemer met wederzijds goedvinden uit elkaar wil gaan. Hier zit wel een addertje onder het gras. Wil de werknemer straks een WW-uitkering aanvragen, dan zal hij/zij direct weer aan de sollicitatieplicht moeten voldoen. Kan dat door het ziek zijn niet, dan kan dit problemen met zich meebrengen. Hou hier rekening mee als je besluit een zieke werknemer een ontslagvoorstel te doen. 

Wil je een zieke werknemer ontslaan? Zorg dat je dit goed doet!

Al met al heeft het ontslaan van een zieke werknemer best wat voeten in de aarde. Doordat een zieke werknemer ontslagbescherming heeft, moet je je aan heel wat regeltjes houden. Wil jij zeker weten dat je dit goed aanpakt? Neem dan gerust eens contact op met onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw situatie geven zij je goed advies waar je mee verder kan. Je kan ze bereiken op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier

Meer informatie