Ontslag bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Uw werknemer meldt zich voortdurend af wegens ziekte of wordt arbeidsongeschikt. Lastig, want dat betekent verlies aan productiviteit en een boel extra juridische rompslomp. Als aan strenge criteria wordt voldaan, kunt u de werknemer ontslaan.

Voorwaarden ontslag bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

  • Is de werknemer wel minimaal 2 jaar ziek geweest? (Het hoeft geen aaneengesloten periode te zijn.)
  • Is niet te verwachten, dat hij de komende 6 maanden hersteld is?
  • Als werkgever bent u verplicht, samen met de werknemer, u voldoende in te spannen voor re-integratie. Dit heet de Poortwachtertoets. Kan het werk zodanig worden aangepast dat de werknemer binnen 26 weken weer aan het werk kan? Heeft u binnen uw organisatie echt geen ander passend werk? Als u als werkgever alles heeft gedaan wat u kon doen, maar de betreffende werknemer niet meer aan het werk kan, dan mag u tot ontslag over gaan.

Hoe werkt het?

Is de werknemer twee jaar ziek, dan mag u als werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt of het ontslag terecht is. Hierna kunt u een vaststellingsovereenkomst opstellen met hierin alle afspraken over het ontslag. Zodra dit getekend is, is alles rond.

Transitievergoeding

Ook na twee jaar ziekte heeft een werknemer recht op een transitievergoeding. Voor u als werknemer is dit een bittere pil. Je bent immers al veel geld kwijt aan het vervangen van deze persoon op de werkvloer, loondoorbetaling en het re-integratietraject. Veel werkgevers kunnen het zich simpelweg niet permitteren om een transitievergoeding te betalen. Hierdoor blijven zieke werknemers soms in dienst, terwijl ze niet meer werken en geen loon meer ontvangen. Dit heet een slapend dienstverband.

Compensatie transitievergoeding

Gelukkig is hier nu een oplossing voor. Werkgevers die een zieke werknemer na twee jaar willen ontslaan kunnen vanaf 1 april 2020 een compensatie krijgen voor de transitievergoeding die zij moeten betalen. Deze compensatie kan worden aangevraagd voor vergoedingen die sinds 1 juli 2015 zijn betaald. Wil je als werkgever met terugwerkende kracht deze compensatie aanvragen, dan kun je dit verzoek indienen tussen 1 april 2020 en 30 september 2020. Gaat de betaling van de transitievergoeding nog plaatsvinden, dan is het belangrijk om binnen zes maanden na de uitbetaling een verzoek bij het UWV in te dienen.

Hoogte compensatie

De transitievergoeding wordt gecompenseerd tot maximaal de loondoorbetalingen tijdens de 104 weken ziekteperiode. Om dit te kunnen bekostigen wordt een beroep gedaan op het Algemeen Werkloosheidsfond. De premies hiervoor zullen dan ook worden verhoogd.

Wat heb je nodig om compensatie aan te vragen?

Om compensatie aan te vragen zijn een aantal documenten nodig. Namelijk:

  • De arbeidsovereenkomst
  • Het bewijs van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid
  • Loonstroken met het tijdens ziekte uitbetaalde loon
  • De berekening van de transitievergoeding en de gegevens die hierbij zijn gebruikt
  • Bewijs van betaling van de transitievergoeding

Heeft u vragen over het ontslag van een medewerker die langdurig ziek is? Wij helpen u graag verder. Neem gerust even contact met ons op om uw situatie door te spreken.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!