Procedure verschillen

Sommige ontslagprocedures gaan via het UWV WERKbedrijf en sommige via de kantonrechter. De ontslagreden is leidend. Beide routes hebben ene andere procedure. Wat zijn de procedure verschillen tussen het UWV WERKbedrijf en de kantonrechter? Wij zetten het voor u op een rij.

Prodecure verschillen UWV WERKbedrijf en kantonrechter

  • Bij het UWV is de procedure enkel schriftelijk. Bij de kantonrechter is de procedure zowel mondeling als schriftelijk.
  • Een werknemer kan tegen de uitspraak van het UWV in beroep bij de kantonrechter. De uitspraak van de kantonrechter kan worden aangevochten bij het gerechtshof. Daarnaast is nog een procedure bij de Hoge Raad mogelijk
  • Ontslagreden: Vanaf 1 juli 2015 moet u als werkgever voor een bedrijfseconomisch ontslag of ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid naar het UWV. Voor alle overige ontslagredenen moet u naar de kantonrechter.
  • Het wordt mogelijk gemaakt dat in bepaalde CAO’s een speciale commissie wordt ingesteld die in plaats van het UWV gaat oordelen over ontslagaanvragen in bepaalde sectoren.
  • Er zit geen verschil in het wel of niet mee krijgen van een transitievergoeding. Een medewerker heeft hier in beginsel altijd recht op.
  • De rechter is niet verplicht zich bij het ontslag te houden aan het dienstjarenbeginsel. Evenmin is het van belang of de leeftijdsopbouw van het
    personeel een afspiegeling is van het totale personeelsbestand.

Juridisch advies

Wat uw situatie ook is, u doet er goed aan uw ontslagzaak in te gaan met specialistisch advies. Zo voorkomt u een hoop problemen! Onze medewerkers staan u graag vrijblijvend te woord.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!