De meest voorkomende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken jij en de werknemer samen afspraken over het ontslag. Jullie onderhandelen over de ontslagvergoeding en alle afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst...
Lees meerWil je een werknemer ontslaan, dan is het belangrijk om de juiste ontslagroute te kiezen. Hierbij kan je kiezen tussen ontslag met wederzijds goedvinden, ontslag via het UWV of een ontslagprocedure via de kantonrechter. Maar wat zijn nou precies de procedure verschillen en welke ontslagprocedure is voor jou de juiste? Wij zetten het voor je op een rij.
Procedure verschillen wederzijds goedvinden, UWV en kantonrechter
Het verschil tussen deze drie opties is best groot. Zo is ontslag met wederzijds goedvinden eigenlijk altijd mogelijk. Zo lang de werknemer maar wil meewerken. Samen gaan jullie om tafel om de nodige afspraken te maken en zetten uiteindelijk allebei je handtekening onder de beëindigingsovereenkomst. Je bepaalt zelf hoe snel alles verloopt en hebt ook zelf invloed op bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding.
Bij het UWV kan je voor ontslag alleen terecht als jij een werknemer wil ontslaan die ondertussen twee jaar ziek is of als jij om bedrijfseconomische redenen mensen moet ontslaan. In dat laatste geval is het wel belangrijk om te bekijken of het aanvragen van een ontslagvergunning via het UWV voor jou wel de juiste weg is. In dat geval mag je namelijk niet zelf kiezen welke werknemers ontslag krijgen. Dat gebeurt via het afspiegelingsbeginsel. Misschien is het slimmer om eerst eens te bekijken of er niet een aantal werknemers met wederzijds goedvinden willen vertrekken. Op die manier kan je hier zelf de controle over houden.
Bij de kantonrechter kun je terecht als er sprake is van disfunctioneren, ontslag om persoonlijke redenen of een verstoorde arbeidsrelatie. Hierbij is het wel belangrijk dat je ondertussen een flink dossier hebt opgebouwd en dat je kunt laten zien wat jij als werkgever hebt gedaan om het probleem op te lossen. De rechter besluit uiteindelijk wat er gaat gebeuren en dat is natuurlijk best een onzekere factor.
Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende ontslagprocedures?
Ontslag met wederzijds goedvinden: de voordelen
Laten we weer beginnen met ontslag met wederzijds goedvinden. Het is prettig dat je zelf de controle over het proces hebt. Je bent eigenlijk van niemand afhankelijk, behalve van de werknemer. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan is dit een prettige manier om uit elkaar te gaan en zorg je er ook voor dat de verstandhouding goed blijft. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe ver je wil graag wat betreft bijvoorbeeld de transitievergoeding.
Ontslag met wederzijds goedvinden: de nadelen
Een nadeel is wel dat je echt de medewerking van de werknemer nodig hebt. Weigert hij/zij te tekenen, dan kun je verder weinig of je moet een goede ontslagreden hebben waarmee je nog bij de rechter of het UWV terecht kan.
Ontslag via het UWV: de voordelen
Dan het UWV. Een groot voordeel is dat je geen instemming van de werknemer nodig hebt. Als het UWV het ontslag heeft goedgekeurd, dan mag je deze persoon inderdaad ontslaan. Hier kan hij/zij dan niets meer tegenin brengen. Daarnaast mag je de tijd die het aanvragen van de ontslagvergunning in beslag heeft genomen aftrekken van de opzegtermijn. Wel moet er altijd een maand opzegtermijn overblijven.
Ontslag via het UWV: de nadelen
Een nadeel van het aanvragen van de ontslagvergunning is het feit dat je met flink wat documentatie op de proppen moet komen. Zo moet je bij ontslag om bedrijfseconomische redenen kunnen aantonen dat het financieel niet goed gaat met het bedrijf. Ook mag je hierbij niet zomaar zelf kiezen wie je ontslaat. Dit gaat via het afspiegelingsbeginsel. Dat is lastig als je hier graag zelf een keuze in wil maken.
Ontslag via de kantonrechter: de voordelen
Naar de kantonrechter stap je niet zomaar. In dat geval is er echt iets aan de hand en kunnen jullie waarschijnlijk samen ook niet tot een oplossing komen. Heb jij een goed dossier en is er een goede reden voor het ontslag, dan is de kans groot dat de werknemer inderdaad ontslagen wordt. Je hoeft zelf de discussie niet meer aan te gaan en de knoop wordt snel doorgehakt. Ook bij de kantonrechter wordt de proceduretijd van de opzegtermijn afgetrokken en moet er minimaal een maand overblijven. Dit kan gunstig zijn. Daarnaast kan het zijn dat er geen transitievergoeding meegegeven hoeft te worden als de werknemer iets te verwijten valt.
Ontslag via de kantonrechter: de nadelen
Bij de kantonrechter is het altijd moeilijk in te schatten welke kant het kwartje op valt. Krijg je gelijk of juist niet? Natuurlijk kan een arbeidsrecht advocaat hier wel een goede inschatting van maken, maar het blijft koffiedik kijken. Soms pakt het toch net even anders uit dan je verwacht. Dat kan betekenen dat de werknemer gewoon in dienst moet blijven of dat je een hogere transitievergoeding moet betalen dan je had verwacht. Heb jij er als werkgever zelf echt een potje van gemaakt, dan kan het zijn dat je bovenop de transitievergoeding ook nog een billijke vergoeding moet betalen.
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste ontslagroute?
Het kan best lastig zijn om de juiste ontslagroute te bepalen. Wil je hier graag met iemand over sparren, dan kan je altijd terecht bij onze juridisch adviseurs. Je kan hen altijd bellen op [phone\] of jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug. Samen met jou bekijken we welke ontslagroute het beste past bij de situatie. Zo kan je flink wat tijd en geld besparen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Is er sprake van ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte, dan kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. De procedure via het UWV hoeft je niets te kosten, maar kost wel relatief veel tijd. De werknemer heeft nog een mogelijkheid om in beroep te gaan.
Lees meerOntbinding van het arbeidscontract via de kantonrechter geeft je snel duidelijkheid. Je hoeft geen rekening te houden met opzegtermijnen, maar in bijna alle gevallen moet er wel een transitievergoeding betaald worden.
Lees meerWerkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meerEen werknemer die langdurig ziek is heeft veel impact op de organisatie. Anderen moeten zijn/haar werk overnemen en als werkgever moet je je best doen om de re-integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kost veel tijd en geld. Is een werknemer ondertussen twee...
Lees meerOntslag om bedrijfseconomische redenen. Een overzicht van de punten die je minimaal uit moet werken in de ontslagaanvraag voor het UWV.
Lees meerEr zijn situaties waarbij je zonder procedurekosten, toestemming of besluit een werknemer kunt ontslaan. Aan dit ontslag zonder tussenkomst van het UWV WERKbedrijf of de kantonrechter zijn geen kosten verbonden.
Lees meerWelke ontslagprocedure past het beste bij jouw situatie? Door de juiste ontslagprocedure te kiezen kan je veel tijd en geld uitsparen!
Lees meerJe kunt een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer kan dit wel en wanneer niet? Hou je aan de regels!
Lees meerDe altijd goede werkrelatie tussen jou en jouw werknemer verloopt op dit moment kil en moeizaam. Is een onwerkbare situatie een reden voor ontslag?
Lees meerIn een aantal gevallen verbiedt de wet u een werknemer te ontslaan. Wanneer gelden er voor u opzegverboden?
Lees meerJe bent niet tevreden over het functioneren van jouw werknemer. Kan je de werknemer ontslaan wegens disfunctioneren?
Lees meer