Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meer4. Verstoorde arbeidsrelatie
Kunnen jij en de werknemer niet meer door één deur en is samenwerken eigenlijk onmogelijk geworden? Dan spreek je van een verstoorde arbeidsrelatie. Wellicht zou je nog mediation kunnen proberen, maar als dat ook niet werkt, dan rest er nog maar één optie: ontslag. Ook in dit geval zal je bij de rechter moeten kunnen aantonen dat jullie relatie onherstelbaar is verstoord en dat jij er alles aan gedaan hebt om tot een oplossing te komen. Heb jij jouw dossier hierover goed op orde, dan is de kans groot dat de kantonrechter het ontslag goedkeurt. Laat je ook hierin bijstaan door een advocaat voor een zo groot mogelijke kans van slagen.
5. Ontslag om persoonlijke redenen
Bij ontslag om persoonlijke redenen gaat het om gedrag van de werknemer. Hier kan dus best veel onder vallen. Denk aan regelmatig ziekmelden, waardoor collega’s constant het werk van de betreffende werknemer moeten opvangen, vaak te laat komen of verwijtbaar handelen. Uiteindelijk gaat het er om dat de werknemer iets te verwijten valt en jouw bedrijf hier onder lijdt. Ook hierbij is het belangrijk om eerst te kijken of er andere oplossingen zijn. Ga gesprekken aan met de werknemer en probeer te bekijken op welke manier je hem/haar kan helpen. Leg hier ook zeker een dossier van aan, want dat heb je nodig bij de kantonrechter. De kantonrechter zal uiteindelijk bekijken of jij genoeg redenen hebt om over te gaan tot ontslag.
6. Het ontslaan van iemand met ontslagbescherming
Niet iedere werknemer kan zomaar ontslagen worden. Je kan hierbij te maken krijgen met werknemers met ontslagbescherming. Je hebt ontslagbescherming als je ziek bent of met zwangerschapsverlof bent. Een andere reden voor ontslagbescherming is lidmaatschap van de OR. Wil je toch een werknemer met ontslagbescherming ontslaan, dan zal je hiervoor een verzoek moeten indienen bij de kantonrechter. Je zult met goede ontslagredenen en een flink dossier moeten komen om dit voor elkaar te krijgen. Onze advocaten helpen je hier graag bij!
Naar de kantonrechter? Schakel hulp in!
De gang naar de kantonrechter is best risicovol. Heb je dit niet goed voorbereid dan kan je dit flink wat geld gaan kosten. Zorg er dus altijd voor dat je goed beslagen ten ijs komt en schakel op tijd juridische ondersteuning in. Onze advocaten hebben veel ervaring met dit soort zaken en kunnen een goede inschatting maken van jouw kansen.
Wil jij bekijken of het voor jou slim is om naar de kantonrechter te stappen? Neem dan gerust contact met ons op voor gratis advies over jouw situatie. Wij helpen je verder en brengen je in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt.