Ontslag via het UWV WERKbedrijf

Om iemand te kunnen ontslaan om bedrijfseconomische redenen of als iemand twee jaar ziek is, moet u een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. De werknemer ontvangt binnen drie dagen een kopie van uw aanvraag en heeft twee weken de tijd om in verweer te gaan.

Vervolgens neemt het UWV WERKbedrijf een besluit op basis van de ontslagaanvraag en eventueel het verweer van de werknemer. Het is de bedoeling dat het UWV de aanvragen binnen vier weken afhandeld.
Er zijn drie mogelijkheden:

  • ze verlenen een ontslagvergunning
  • ze verlenen geen ontslagvergunning
  • de beslissing wordt uitgesteld

Arbeidscontract opzeggen

Hebt u de ontslagvergunning binnen, dan kunt u het arbeidscontract opzeggen. Hierbij moet u rekening houden met een wettelijke opzegtermijn. De proceduretijd bij het UWV wordt in mindering gebracht op de opzegtermijn die u moet hanteren. Er moet 1 maand opzegtermijn overblijven. In bepaalde gevallen mag u hier van afwijken. Een arbeidsovereenkomst mag niet altijd opgezegd worden. Een werkgever heeft te maken met een aantal opzegverboden. Daarbij mag een werknemer in hoger beroep gaan tegen de beslissing van het UWV bij de kantonrechter.

Kosten

Wanneer u een ontslagprocedure via het UWV WERKbedrijf aanvraagt kost dit u als werkgever geld. Uw werknemer heeft namelijk recht op een transitievergoeding.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!