Het is belangrijk dat een werknemer na het ontslag een WW-uitkering kan aanvragen. Als jij als werkgever hierbij kan helpen, is de werknemer eerder geneigd om mee te werken aan het ontslag. Dit maakt de onderhandelingen een stukje makkelijker.

WW-uitkering

Als de werknemer wordt ontslagen, terwijl hem/haar niets te verwijten valt, is er meestal wel recht op een WW-uitkering. Alleen bij ontslag op staande voet of als de werknemer zelf ontslag neemt, komt de uitkering te vervallen. Gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar en stel jij een vaststellingsovereenkomst op, dan is het heel belangrijk dat deze overeenkomst goed in elkaar steekt. Dit is namelijk het document waar het UWV naar kijkt bij het beoordelen van de WW-aanvraag. Uit de overeenkomst mag op geen enkele manier blijken dat de werknemer zelf initiatief heeft genomen. Daarnaast moeten zaken als de wettelijke opzegtermijn en de transitievergoeding kloppen. Zitten hier fouten in, dan kan het UWV besluiten om geen uitkering te verstrekken. Zorg er dus voor dat alles op de goede manier op papier staat!

 

Let op:
Vind je het lastig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen? Laat dit dan uit handen nemen door een jurist of advocaat. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is! In contact komen met een specialist op dit gebied? Wij helpen je graag en geven je gratis advies!

Onderhandelingen

In de onderhandelingen over het ontslag kun je alvast rekening houden met de WW-uitkering. Zo kun je bijvoorbeeld aanbieden om de WW gedurende een bepaalde periode aan te vullen. Om te weten waar de werknemer aan toe is en je voorstel hierop aan te passen, kun je hieronder de hoogte en duur van de uitkering berekenen.