Ontslagrecht
Als een werkgever iemand wil ontslaan, moet hij zich houden aan de regels van het ontslagrecht. Ontslagrecht is het geheel aan regels, dat de rechten en plichten
voorschrijft die werkgever en werknemer ten opzichte van elkaar hebben, als een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.
Positie werknemer in ontslagrecht
De werknemer kan veelal, ook als de werkgever dit niet wil, zijn of haar arbeidsovereenkomst eenvoudig beëindigen. Voor de werkgever ligt dit anders. De werkgever krijgt bij ontslag te maken met de overheid, die de werknemer in bescherming neemt. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers die in een bijzondere situatie verkeren. Bijvoorbeeld omdat ze ziek, arbeidsongeschikt of zwanger zijn, of omdat ze lid zijn van de ondernemingsraad. Deze werknemers genieten ontslagbescherming.
Werknemers ontslaan; wat betekent dat voor u als werkgever?
Voor werknemers die voor onbepaalde tijd in dienst zijn, moet de werkgever in onderhandeling met de werknemer of een ontslagprocedure starten via het UWV (bij ontslag door bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid) of via de kantonrechter (alle overige ontslagredenen). Pas daarna kan de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. Deze instellingen gaan na of er wel een geldige ontslagreden is aangevoerd door de werkgever. De werkgever zal moeten bewijzen, dat de feiten kloppen die de reden van het ontslag vormen.
In de wet worden meerdere manieren aangegeven, waarop een arbeidsrelatie kan worden beëindigd. Een arbeidsrelatie wettelijk beëindigen:
- door opzegging
- door ontslagvergunning van het UWV WERKbedrijf
- door uitspraak van de kantonrechter
- door einde van rechtswege
- door einde met wederzijds goedvinden
- door ontslag op staande voet
- door ontslag tijdens de proeftijd
Krijgt u met ontslag te maken, vraag dan zo snel mogelijk juridisch advies aan. Onze werknemers staan u vrijblijvend te woord.