“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslagrecht

  • Werknemers zijn in het ontslagrecht goed beschermd.
  • Een werkgever kan een werknemer op meerdere manieren ontslaan.
  • Het is niet altijd makkelijk om je aan alle regels te houden. Laat je daarom bijstaan door een specialist.
Lees voor

Als je als werkgever iemand wil ontslaan, dan moet je je houden aan de regels van het ontslagrecht. Het ontslagrecht is eigenlijk het geheel van rechten en plichten waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden als er sprake is van ontslag.

Positie werknemer in ontslagrecht

Over het algemeen is het voor de werknemer niet moeilijk om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Ook als de werkgever dit niet wil. Het is een kwestie van het indienen van een ontslagbrief en het rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Soms heb je nog te maken met een concurrentie- of relatiebeding, maar dat is het wel.

Voor de werkgever ligt dit anders. Werknemers worden namelijk goed beschermd tegen ontslag. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers die in een bijzondere situatie zitten, doordat zij bijvoorbeeld ziek, arbeidsongeschikt of zwanger zijn. Daarnaast moet een werkgever zich aan veel meer regels houden als het gaat om ontslag. Zo heeft de werknemer altijd recht op een transitievergoeding en heeft de werkgever zich vaak te houden aan een langere opzegtermijn.

Positie werkgever in het ontslagrecht

Is een werknemer in dienst voor bepaalde tijd, dan kun je als werkgever besluiten het contract niet te verlengen. Hier is geen goede reden voor nodig. Wat wel belangrijk is, is dat je je hierbij houdt aan de aanzegtermijn. Dit betekent dat je de werknemer minimaal een maand voor het aflopen van het contract schriftelijk moet laten weten dat het contract straks niet wordt verlengd. Doe je dit niet, dan ben je de werknemer een extra maandsalaris verschuldigd. Daarnaast kun je een werknemer met een tijdelijk contract ontslaan in de proeftijd. Tussentijds ontslag is eigenlijk niet mogelijk of jullie moeten in goed overleg tot goede afspraken komen. Ook ontslag op staande voet is een mogelijkheid.

Is een werknemer voor onbepaalde tijd in dienst, dan zijn er drie wegen die je als werkgever kunt bewandelen als het om ontslag gaat.

  1. Ten eerste kun je met de werknemer om tafel of met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. In een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst komen al jullie afspraken te staan.
  2. Gaat het economisch gezien niet goed met het bedrijf, dan kan een ontslagvergunning worden aangevraagd bij het UWV.
  3. Is er sprake van disfunctioneren of bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsrelatie, dan zal het ontslag moeten plaatsvinden via de kantonrechter. Zowel bij het UWV als bij de kantonrechter zal de werkgever moeten bewijzen dat er goede redenen zijn om de werknemer te ontslaan.

Beëindigen arbeidsrelatie

In de wet worden meerdere manieren aangegeven, waarop een arbeidsrelatie kan worden beëindigd. Een arbeidsrelatie kun je wettelijk beëindigen:

Krijg je met ontslag te maken, vraag dan zo snel mogelijk juridisch advies aan. Onze werknemers staan je vrijblijvend te woord en geven je advies waar je mee verder kan.

Meer informatie