Heeft jouw werknemer een tijdelijk contract en is de einddatum bereikt? In dat geval besluit jij of je dit contract wel of niet verlengt. Besluit je het contract niet te verlengen, dan is er sprake van ontslag van rechtswege. Er kan ook sprake zijn van ontslag van rechtswege als er een contract was voor de duur van een project of als iemand bijvoorbeeld tijdelijk in dienst was als vervanging van een zieke of zwangere werknemer.  

Wanneer is er sprake van ontslag van rechtswege?

In de volgende situaties kan er sprake zijn van ontslag van rechtswege: 

Je hoeft als werkgever verder geen goede reden te hebben om een contract niet te verlengen. Ook heb je niet te maken met zaken als ontslagbescherming. Ook als het contract van een zieke werknemer verloopt, kun je besluiten dit niet te verlengen. 

Gaat het om een contract voor een bepaalt project of hele afgebakende werkzaamheden of een contract om iemand tijdelijk te vervangen? Zet dan heel duidelijk op papier wanneer het contract precies stopt. Op die manier kun je vervelende discussies vermijden. 

Aanzegtermijn

Heb je te maken met het beëindigen van een tijdelijk contract, dan is het heel belangrijk om hierbij rekening te houden met de aanzegtermijn. De aanzegtermijn houdt in dat je als werkgever verplicht bent om het niet verlengen van het contract minimaal een maand van te voren schriftelijk kenbaar te maken aan de werknemer. Doe je dit niet dan ben je de werknemer een extra maandsalaris verschuldigd. De aanzegtermijn is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de werknemer op tijd op de hoogte is van het ontslag. Dit geeft hem/haar de tijd om een andere baan te vinden.