“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Checklist ontslag op staande voet

  • Ontslag op staande voet is een zware vorm van ontslag.
  • Hou je hierbij altijd aan de regels. Onze checklist helpt je daarbij.
Lees voor

Een werknemer op staande voet ontslaan, doe je niet zomaar. Ontslag op staande voet is een zware vorm van ontslag en heeft flink wat gevolgen. De werknemer verliest namelijk niet alleen acuut zijn baan en inkomen, maar ook zijn recht op een uitkering. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor de reputatie van de werknemer. Dat is nogal wat. Je kunt iemand dan ook niet zomaar op staande voet ontslaan. Er moet echt een dringende reden zijn en je moet je aan heel wat regeltjes houden. Laat je hier steken in vallen, dan kan het zijn dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is met alle gevolgen van dien. Om je hierbij te helpen maakten wij een checklist ontslag op staande voet. Zo weet je zeker dat je dit op de juiste manier aanpakt. 

Checklist ontslag op staande voet

Besluit je toch om een werknemer op staande voet te ontslaan, dan is het belangrijk om dit op een goede manier te doen. Zorg ervoor dat je het ontslag op de juiste manier geeft, zodat het voor de werknemer lastiger wordt om dit succesvol aan te vechten. Er zijn een aantal belangrijke punten waar je als werkgever op moet letten. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Ontslag op staande voet moet onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat je dit meteen moet doen op het moment dat je de werknemer bijvoorbeeld betrapt op diefstal. Handel dus snel! Wacht je te lang, dan kan dit ervoor zorgen dat het ontslag niet rechtsgeldig is. 
  • Geef het ontslag bij voorkeur in het bijzijn van getuigen. Familieleden kunnen niet als getuigen optreden.
  • Roep de werknemer bij je en geef aan om welke reden je hem/haar op staande voet wil ontslaan. Leg ook uit waarom je deze feiten niet kunt accepteren en dat je de werknemer op staande voet ontslaat. De reden van het ontslag mag je later niet meer wijzigen of aanvullen.
  • Geef de werknemer de kans om verweer te voeren en zijn visie op de situatie te geven.
  • Vraag de werknemer om de eigendommen van het bedrijf meteen in te leveren. Vertel hem dat hij het bedrijf moet verlaten en per direct geen werkzaamheden meer mag uitvoeren.

Hulp nodig bij ontslag op staande voet? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten
  • Stuur de werknemer zo snel mogelijk een aangetekende brief, waarin je het ontslag op staande voet bevestigt. Neem in deze ontslagbevestiging minimaal één bewijsbare reden op, die op zichzelf dringend genoeg is om het ontslag te rechtvaardigen. Zijn er feiten die je lastiger kunt bewijzen? Voer deze dan alleen aan als voorbeelden van het ontoelaatbare gedrag. Zijn er meer dringende redenen? Vermeld dan dat elk van deze redenen afzonderlijk voldoende is voor ontslag op staande voet. Gebruik geen ingewikkelde juridische termen. Als je het bijvoorbeeld hebt over “valsheid in geschrifte” moet je ook aantonen, dat het doel van de werknemer vervalsing was. Het kan problemen opleveren om dit te bewijzen. Wees duidelijk en hou je bij de feiten.
  • Maak een verslag van het gesprek dat je met de werknemer hebt gehad.
  • De meeste werknemers zullen niet zonder slag of stoot akkoord gaan met het ontslag op staande voet. Daarom is het slim om in deze situatie altijd te overleggen met een arbeidsrecht advocaat. Deze kan je helpen om het ontslag zo goed mogelijk te regelen. Dit kan je een hoop geld schelen.

Hulp nodig?

Het geven van ontslag op staande voet kan nogal wat gevolgen hebben als je dit niet goed aanpakt. Wil jij gratis advies over jouw situatie of ben je op zoek naar een specialist die je hierbij kan helpen? Leg jouw situatie voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en helpen je op weg.

Meer informatie