Checklist op staande voet

Ontslag op staande voet is een zwaarwegend ontslag. De werknemer verliest in de meeste gevallen ook zijn recht op een uitkering. U kunt ontslag op staande voet dan ook niet zomaar geven. Mocht u ontslag op staande voet geven denk dan aan onderstaande punten:

  • Geef ontslag bij voorkeur in het bijzijn van getuigen. Familieleden kunnen niet als getuigen optreden.
  • Roep de werknemer bij u. Deel hem mee welke feiten de reden van zijn ontslag op staande voet vormen. Leg uit waarom deze feiten niet tolerabel zijn en dat u de werknemer op staande voet ontslaat. U mag de reden van ontslag later niet meer wijzigen of aanvullen.
  • Stel de werknemer in de gelegenheid verweer te voeren en zijn visie op de situatie te geven.
  • Geef de werknemer opdracht de eigendommen van het bedrijf meteen in te leveren. Vertel hem dat hij het bedrijf moet verlaten en per direct geen werkzaamheden meer mag uitvoeren.
  • Bevestig de werknemer meteen ook schriftelijk, dat hij op staande voet is ontslagen. Doe dit per aangetekende brief. Neem in deze ontslagbevestiging minimaal één bewijsbare reden op, die op zichzelf dringend genoeg is om het ontslag te rechtvaardigen. Zijn er feiten die u lastiger kunt bewijzen? Voer deze dan “slechts” als voorbeelden aan van het ontoelaatbare gedrag. Zijn er meer dringende redenen? Vermeld dan dat elk van deze redenen afzonderlijk voldoende is voor ontslag op staande voet. Gebruik geen ingewikkelde juridische termen. Als u bijvoorbeeld spreekt van “valsheid in geschrifte”, moet u ook aantonen, dat het doel van de werknemer vervalsing was. Het kan problemen opleveren om dit te bewijzen.
  • Maak een verslag van het met de werknemer gehouden gesprek.
  • Stem in overleg met uw arbeidsadvocaat af welke (procedurele) stappen moeten worden ondernomen. Bijvoorbeeld het aanvragen van een ontslagvergunning “voor zover vereist”. Dit voorkomt onnodige kosten.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!