Ontslagvergoeding

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) wordt ook wel een gouden handdruk, een afkoopsom of een ontbindingsvergoeding genoemd. Het is een bedrag dat bedoeld is om de nadelige gevolgen van ontslag voor een werknemer te verzachten.

Een transitievergoeding wordt door de werkgever betaald, omdat de werknemer:

  • na het ontslag werkloos wordt.
  • een baan met minder salaris moet accepteren.
  • pensioenschade oploopt.

Werknemers hebben recht op een transitievergoeding als zijn twee jaar of langer in dienst zijn, 18 jaar of ouder zijn en meer dan 12 uur per week werken. De hoogte van de vergoeding is gemakkelijk te berekenen. Voor je eerste tien dienstjaren ontvang je 1/3 maandsalaris per jaar. Voor de jaren hierna ontvang je 1/2 maandsalaris per dienstjaar. Het maximum dat je mee kan krijgen is voor 2019 gesteld op €81.000 euro. Verdien je meer dan €81.000 euro per jaar, dan ontvang je maximaal een jaarsalaris. Ga je in goed overleg met de werkgever uit elkaar, dan valt er te onderhandelen over de vergoeding. De berekening is in dat geval slechts een leidraad.

Vanaf 1 januari 2020 gaat er het één en ander veranderen in de regels omtrent de transitievergoeding. Zo hoeft een werknemer geen twee jaar meer in dienst te zijn om hier aanspraak op te kunnen maken en komt de verhoging in de opbouw te vervallen. Vanaf 1 januari 2020 ontvang je als werknemer 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.

Kantonrechtersformule tot 1 juli 2015

Het is ook nog steeds mogelijk om de kantonrechtersformule of de suppletiemethode toe te passen.

U kunt uw werknemer naar onze website ontslag-krijgen.nl verwijzen voor meer informatie over ontslag, het ontslagrecht, het aanvragen van de ww-uitkering, en de berekening van de ontslagvergoeding met de kantonrechtersformule.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.