“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslagvergoeding

  • In de meeste gevallen krijgt een werknemer bij ontslag een ontslagvergoeding mee.
  • Hoeveel? Wij leggen het je uit!
Lees voor

Krijgt een werknemer ontslag, dan zal hij/zij in de meeste gevallen aanspraak kunnen maken op een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding heet tegenwoordig de transitievergoeding. Maar wanneer kan een werknemer hier aanspraak op maken en hoe hoog moet deze vergoeding zijn? Wij leggen het je uit!

Wat is een ontslagvergoeding/transitievergoeding?

Een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) wordt ook wel een gouden handdruk, een afkoopsom of een oprotpremie genoemd. Het is een bedrag dat bedoeld is om de nadelige gevolgen van het ontslag voor een werknemer te verzachten en om de werknemer de kans te geven om makkelijker een andere baan te vinden. Zo kan de werknemer de transitievergoeding gebruiken voor bijvoorbeeld cursussen of omscholing. Dit is overigens niet verplicht. 

Een transitievergoeding wordt door de werkgever betaald, omdat de werknemer:

  • Na het ontslag werkloos wordt
  • Een baan met minder salaris moet accepteren
  • Pensioenschade oploopt

Wanneer heeft een werknemer recht op een ontslagvergoeding?

Werknemers hebben recht op een transitievergoeding als zij ontslag krijgen en twee jaar of langer in dienst zijn, 18 jaar of ouder zijn en meer dan 12 uur per week werken. Er zijn een aantal uitzonderingen. Een werknemer heeft geen recht op een vergoeding als:

Hoe hoog is de ontslagvergoeding die een werknemer mee krijgt?

De hoogte van de vergoeding is gemakkelijk te berekenen. Voor je eerste tien dienstjaren ontvang je 1/3 maandsalaris per jaar. Voor de jaren hierna ontvang je 1/2 maandsalaris per dienstjaar. Het maximum dat je mee kan krijgen is voor 2022 gesteld op €86.000 euro. Verdien je meer dan €86.000 euro per jaar, dan ontvang je maximaal een jaarsalaris. Wil jij op een makkelijke manier de hoogte van de transitievergoeding berekenen? Gebruik dan onze gratis rekenmodule!

Gaan jullie in goed overleg uit elkaar, dan valt er te onderhandelen over de vergoeding. De berekening is in dat geval slechts een leidraad.

Hulp nodig bij het ontslag van een werknemer? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

Kantonrechtersformule tot 1 juli 2015

Voor de komst van de transitievergoeding werd de ontslagvergoeding op een andere manier berekend. Er waren toen twee verschillende berekenmethodes: de kantonrechtersformule en de suppletiemethode. In goed overleg is het nog steeds mogelijk om deze oudere methodes toe te passen. 

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over de ontslagvergoeding die je mee moet geven of heb je hulp nodig om het ontslag te regelen of bij de onderhandelingen? Neem gerust contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies over jouw specifieke situatie. Je kan ons tijdens kantooruren bellen op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug. 

Meer informatie