Ontslagvergoeding
Wat is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) wordt ook wel een gouden handdruk, een afkoopsom of een ontbindingsvergoeding genoemd. Het is een bedrag dat bedoeld is om de nadelige gevolgen van ontslag voor een werknemer te verzachten.
Een transitievergoeding wordt door de werkgever betaald, omdat de werknemer:
- na het ontslag werkloos wordt.
- een baan met minder salaris moet accepteren.
- pensioenschade oploopt.
Werknemers hebben recht op een transitievergoeding als zij worden ontslagen en dit niet verwijtbaar is. De hoogte van deze vergoeding is gemakkelijk te berekenen. Voor ieder gewerkt jaar krijg je 1/3 maandsalaris. Hierbij tellen tijdelijke contracten en werk bij hetzelfde bedrijf via het uitzendbureau ook mee. Het maximum dat je mee kan krijgen is voor 2021 gesteld op €84.000 euro. Verdien je meer dan €84.000 euro per jaar, dan ontvang je maximaal een jaarsalaris. Ga je in goed overleg met de werkgever uit elkaar, dan valt er te onderhandelen over de vergoeding. De berekening is in dat geval slechts een leidraad.
Kantonrechtersformule tot 1 juli 2015
Vroeger (voor juli 2015) sprak je niet over een transitievergoeding, maar over een ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. Deze vergoeding was hoger, dan de vergoeding die je nu mee krijgt. Toch is het nog steeds mogelijk om voor het berekenen van de ontslagvergoeding de oude berekenmethode toe te passen. Hierbij kun je denken aan een berekening via de kantonrechtersformule of het toepassen van de suppletiemethode.