“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag zonder procedurekosten

  • Op welke manier kan je een werknemer ontslaan zonder hoge procedurekosten?
  • Wij leggen het je uit en geven je gratis juridisch advies!
Lees voor

Ontslag zonder procedurekosten, kan dat? Er zijn een aantal andere vormen van ontslag, waarbij je (los van de transitievergoeding) eigenlijk verder geen of nauwelijks kosten hoeft te maken. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Op welke manier kan je ontslaan zonder hoge procedurekosten?

  • Ontslag in de proeftijd
  • Het niet verlengen van een tijdelijk contract
  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Ontslag op staande voet (voor zover dat terecht is)
  • Faillissement

1. Ontslag in de proeftijd

De proeftijd is bedoeld om te bekijken of een nieuwe werknemer echt geschikt is voor de baan. Heb jij tijdens de proeftijd zo je twijfels of dit wel gaat werken, dan is het misschien slim om niet met deze persoon verder te gaan. Ontsla je de werknemer in de proeftijd, dan hoef je hier namelijk verder eigenlijk nauwelijks actie op te ondernemen en zit je ook niet met hoge kosten. Een goede reden voor het ontslag is zelfs niet nodig.

2. Het niet verlengen van een tijdelijk contract

Heeft jouw werknemer een tijdelijk contract en wil je eigenlijk tot ontslag overgaan, dan is het slim om eens even goed te bekijken tot wanneer het contract loopt. Misschien verloopt het contract wel binnenkort. In dat geval kan je besluiten het contract niet te verlengen. Hou hierbij wel rekening met de aanzegtermijn. Het is belangrijk dat je minimaal een maand van te voren schriftelijk bij de werknemer aangeeft dat het contract niet wordt verlengd. Je bent overigens wel een transitievergoeding verschuldigd. 

3. Ontslag met wederzijds goedvinden

Heeft de werknemer die jij wil ontslaan een vast contract of loopt het contract nog lang niet af? In dat geval kan je altijd proberen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Bij ontslag met wederzijds goedvinden doe jij de werknemer een ontslagvoorstel, waarna jullie hier samen over gaan onderhandelen. Gaat de werknemer hierin mee dan is dit een hele snelle en goedkope manier om tot ontslag over te gaan. Zijn jullie het uiteindelijk eens over de hoogte van de transitievergoeding en de andere ontslagvoorwaarden, dan zet je deze op papier in een vaststellingsovereenkomst die jullie allebei ondertekenen. Vaak stellen werkgevers nog wel een bedrag beschikbaar voor juridische kosten, zodat de werknemer de overeenkomst kan laten nakijken. Meestal ligt dit bedrag ergens tussen de 450 en 700 euro. 

Ook als je goede redenen hebt om als werkgever naar het UWV of de rechter te stappen, kan het soms zeker slim zijn om eerst te proberen om er op deze manier samen uit te komen. Dit scheelt je uiteindelijk een heleboel werk, tijd en geld.

Besparen op de ontslagkosten? Bel ons voor gratis juridisch advies!

Of bel ons voor vragen op 088-6002806
gebruikelijke belkosten

4. Ontslag op staande voet

Een andere vorm van ontslag die in eerste instantie geen kosten met zich meebrengt is ontslag op staande voet. Toch brengt deze vorm van ontslag wel het nodige risico met zich mee. Pak je dit niet goed aan, heb je niet voldoende bewijs of zijn er verzachtende omstandigheden, dan kan ontslag op staande voet een duur geintje worden.

Natuurlijk is het eigenlijk wel heel handig om iemand op deze manier te ontslaan. Je bent direct van iemand af en je hoeft geen hoge transitievergoeding te betalen. Je moet echter wel heel zeker van je zaak zijn. Er zijn maar weinig werknemers die geen actie ondernemen als zij te maken krijgen met ontslag op staande voet. In het ergste geval stapt een werknemer naar de rechter en moet je alsnog de transitievergoeding en een billijke vergoeding (een soort schadevergoeding) betalen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Overweeg je ontslag op staande voet te geven, bel ons dan gerust eerst even voor gratis juridisch advies. Dat kan op [phone\]. 

5. Faillissement

Laten we hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt, maar ook bij faillissement is het makkelijk om jouw werknemers te ontslaan. De curator helpt je hierbij en het UWV neemt de loonbetalingen over. Van een transitievergoeding is in de meeste gevallen geen sprake. 

Hoe kun je nog meer kosten besparen bij ontslag?

Is er geen tijdelijk contract en werkt de werknemer niet mee aan ontslag met wederzijds goedvinden, maar heb je wel genoeg redenen voor ontslag? In dat geval zal je toch een beroep moeten doen op het UWV of de kantonrechter. Wil je hierbij kosten en tijd besparen, dan is het slim om hierbij een arbeidsrecht jurist of advocaat in de arm te nemen. Natuurlijk kost dit geld, maar uiteindelijk zal je door het inschakelen van de specialist juist kosten besparen. Wil jij graag weten wat een arbeidsrecht jurist of advocaat voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij brengen je vrijblijvend in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. 

Meer informatie