Ga nooit in discussie over een ontslag. Pas op met ontslag op staande voet! Hebt u een solide dossier opgebouwd over het functioneren van uw werknemer? Is er sprake van een ontslagverbod?
Er zijn diverse soorten ontslag. De ontslagkosten, de ontslagregels en de tijd die voor het ontslag nodig is, hangen af van het arbeidscontract en het soort ontslag. Met welk soort ontslag hebt u te maken?
Als u een werknemer wilt ontslaan, dan begint dat met een goede voorbereiding. Het ontslagrecht is ingewikkeld. Vooral kleinere bedrijven gaan vaak de fout in. Deze fouten zijn vaak het gevolg van een slechte start van de ontslagprocedure. Met een goede voorbereiding voorkomt u extra kosten en ergernis.
Een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) wordt ook wel gouden handdruk, afkoopsom of ontbindingsvergoeding genoemd. Een transitievergoeding is een bedrag om de nadelige gevolgen van ontslag te verzachten.
Na twee jaar ziekte mag u als werkgever tot ontslag overgaan. Dit is echter niet verplicht. Er zijn veel werkgevers die niet tot ontslag overgaan, om op die manier te voorkomen dat zij een hoge transitievergoeding moeten gaan betalen. Op die manier ontstaat er een soort sluimerend dienstverband. De zieke werknemer krijgt een WIA-uitkering en […]
Enige tijd geleden vermeldden wij al dat de wijzigingen in de wet Werk en Zekerheid deels waren uitgesteld. Ondertussen heeft de kamer besloten dat alle wijzigingen worden uitgesteld. Dit om werkgevers genoeg tijd te geven om hun zaakjes op orde te krijgen. Een groot aantal wijzigingen zal per 1 januari 2015 ingaan. De overige aanpassingen zullen per 1 juli 2015 gaan lopen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en de ingangsdatum: