Een werknemer die langdurig ziek is heeft veel impact op de organisatie. Anderen moeten zijn/haar werk overnemen en als werkgever moet je je best doen om de re-integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kost veel tijd en geld. Is een werknemer ondertussen twee...
Lees meerNa twee jaar ziekte mag je als werkgever tot ontslag overgaan. Dit is echter niet verplicht. Er zijn veel werkgevers die niet tot ontslag overgaan, om op die manier te voorkomen dat zij een hoge transitievergoeding moeten gaan betalen. Op die manier ontstaat er een soort sluimerend dienstverband. De zieke werknemer krijgt een WIA-uitkering en hoeft niet meer betaald te worden. Hij is dus wel in dienst, maar krijgt verder niet betaald en hoeft niet te komen werken.
Sinds de overheid heeft geregeld dat de transitievergoeding voor zieke werknemer door het UWV wordt gecompenseerd komen sluimerende dienstverbanden een stuk minder vaak voor.
Hoge kosten vermijden
Sluimerende dienstverbanden ontstonden vooral om hoge kosten te vermijden. Als de werkgever tot ontslag overgaat is hij verplicht de transitievergoeding te betalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, vooral als de betreffende werknemer al lang in dienst is. Zo lang de werkgever niet tot ontslag over gaat hoeft hij de transitievergoeding ook niet te betalen. Vooral in het MKB wordt dit veel gedaan. Het is een legale constructie.
Compensatie
Toch is zo’n sluimerend dienstverband eigenlijk onnodig geworden. De overheid heeft namelijk ingegrepen en besloten dat werkgevers met een zieke werknemer worden gecompenseerd als het om de transitievergoeding gaat. Een goed initiatief, want als werkgever heb je al twee jaar lang met extra kosten gezeten en zit je vanzelfsprekend niet te wachten op het betalen van een transitievergoeding. Krijg je hiermee te maken, dan kun je dus een verzoek tot compensatie indienen bij het UWV.
Risico
Besluit je om welke reden dan ook om de werknemer toch in dienst te houden, dan is dat niet zonder enig risico. Stel dat de betreffende werknemer na een half jaar weer aanklopt en aan het werk wil, dan ben je als werkgever verplicht om hem weer te gaan betalen. Daarnaast kan de werknemer naar de rechter stappen om het dienstverband te ontbinden en toch aanspraak te maken op de transitievergoeding.
Juridisch advies
Heb je problemen met een sluimerend dienstverband? Dan kun je altijd vrijblijvend even contact leggen met onze juridisch adviseurs. Zij helpen je graag verder. Je kan ze bereiken op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten).
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Meer informatie
Bereken de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag van jouw werknemer. Wat krijgt jouw werknemer mee bij ontslag?
Lees meerWerkgevers die een werknemer willen ontslaan, zie je vaak dezelfde fouten maken. De zogenaamde juridische valkuilen. Helemaal in ontslagzaken kunnen deze fouten je uiteindelijk duur komen te staan. Daarnaast zijn het fouten die vaak ook makkelijk voorkomen kunnen...
Lees meerAls werkgever krijg je te maken met heel wat vraagstukken als het gaat om jouw personeel. Ontslag, een arbeidsconflict of een werknemer die niet goed functioneert. Het komt allemaal voorbij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in dit soort situaties vaak met veel...
Lees meerIs er sprake van ontslag om bedrijfseconomische redenen of is de werknemer twee jaar ziek, dan kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV.
Lees meerEen werknemer ontslaan kost geld en tijd. Kiest u voor een voordelige route of voor een snelle route?
Lees meerEen overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de ontslag procedure via het UWV en de ontslag procedure via de kantonrechter.
Lees meerVoorbeeld van een ontslagbrief aan jouw werknemer, wanneer je de ontslagvergunning van het UWV hebt ontvangen. Zo weet je zeker dat alle relevante feiten in de brief verwerkt zijn.
Lees meerSoms heb je als werkgever te maken met een ontslagverbod. In dat geval mag je een werknemer niet zomaar ontslaan. Wanneer is er een ontslagverbod? Maar wanneer is er nou eigenlijk sprake van zo’n ontslagverbod? Wij zetten de verschillende situaties voor je op...
Lees meerWat moet er in een ontslagbrief staan? Waar moet ik aan denken bij het opmaken van de beëindigingsovereenkomst.
Lees meer