Sluimerend dienstverband

Na twee jaar ziekte mag u als werkgever tot ontslag overgaan. Dit is echter niet verplicht. Er zijn veel werkgevers die niet tot ontslag overgaan, om op die manier te voorkomen dat zij een hoge transitievergoeding moeten gaan betalen. Op die manier ontstaat er een soort sluimerend dienstverband. De zieke werknemer krijgt een WIA-uitkering en hoeft niet meer betaald te worden. Hij is dus wel in dienst, maar krijgt verder niet betaald en hoeft niet te komen werken.

Hoge kosten vermijden

Sluimerende dienstverbanden ontstaan vooral om hoge kosten te vermijden. Als de werkgever tot ontslag overgaat is hij verplicht de transitievergoeding te betalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, vooral als de betreffende werknemer al lang in dienst is. Zo lang de werkgever niet tot ontslag over gaat hoeft hij de transitievergoeding ook niet te betalen. Vooral in het MKB wordt dit veel gedaan.

Compensatie

Om sluimerende dienstverbanden tegen te gaan heeft de overheid besloten om werkgevers tegemoet te komen. Is uw werknemer twee jaar ziek geweest en moet er ontslag gaan plaatsvinden, dan kan de transitievergoeding worden gecompenseerd door het UWV. Zo is er voor werkgevers dus eigenlijk geen reden meer om een zieke werknemer onnodig in dienst te laten.

Risico

De constructie van het sluimerend dienstverband is niet zonder enig risico. Stel dat de betreffende werknemer na een half jaar weer aanklopt en aan het werk wil, dan bent u als werkgever verplicht om hem weer te gaan betalen. Daarnaast zijn er ondertussen advocaten en juristen die korten metten proberen te maken met dit soort sluimerende dienstverbanden. Onlangs is er hierdoor ook een uitspraak van de Hoge Raad geweest. Als een werknemer vraagt om tot ontslag over te gaan, dan zijn werkgevers verplicht hier aan tegemoet te komen.

Juridisch advies

Heeft u problemen met een sluimerend dienstverband? Dan kunt u altijd vrijblijvend even contact leggen met onze juridisch adviseurs. Zij helpen u graag verder.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!