Sluimerend dienstverband

Na twee jaar ziekte mag u als werkgever tot ontslag overgaan. Dit is echter niet verplicht. Er zijn veel werkgevers die niet tot ontslag overgaan, om op die manier te voorkomen dat zij een hoge transitievergoeding moeten gaan betalen. Op die manier ontstaat er een soort sluimerend dienstverband. De zieke werknemer krijgt een WIA-uitkering en hoeft niet meer betaald te worden. Hij is dus wel in dienst, maar krijgt verder niet betaald en hoeft niet te komen werken.

Hoge kosten vermijden

Sluimerende dienstverbanden ontstaan vooral om hoge kosten te vermijden. Als de werkgever tot ontslag overgaat is hij verplicht de transitievergoeding te betalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, vooral als de betreffende werknemer al lang in dienst is. Zo lang de werkgever niet tot ontslag over gaat hoeft hij de transitievergoeding ook niet te betalen. Vooral in het MKB wordt dit veel gedaan. Het is een legale constructie.

Risico

Toch is deze constructie niet zonder enig risico. Stel dat de betreffende werknemer na een half jaar weer aanklopt en aan het werk wil, dan bent u als werkgever verplicht om hem weer te gaan betalen. Daarnaast zijn er ondertussen advocaten en juristen die korten metten proberen te maken met dit soort sluimerende dienstverbanden.

Juridisch advies

Heeft u problemen met een sluimerend dienstverband? Dan kunt u altijd vrijblijvend even contact leggen met onze juridisch adviseurs. Zij helpen u graag verder.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.