“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

  • Is er een verstoorde arbeidsrelatie?
  • Dan kan dat een goede reden zijn voor ontslag!
Lees voor

Waar mensen samen werken kan het heel gezellig zijn, maar de werksfeer kan ook omslaan. Sterker nog. Het kan zelfs gebeuren dat jij en een werknemer eigenlijk helemaal niet mee samen door één deur kunnen. Zo’n verstoorde arbeidsrelatie kan flink wat impact hebben op de werkvloer. Is het probleem niet meer op te lossen, dan kan dit ook een goede reden zijn om een werknemer uiteindelijk te ontslaan. 

Wat te doen bij een verstoorde arbeidsrelatie?

Hebben jij en de werknemer een conflict of is er een conflict ontstaan tussen twee werknemers onderling, dan is het belangrijk om eerst te bekijken of er een oplossing te vinden is. In sommige gevallen kan het inschakelen van een arbeidsmediator wellicht een oplossing bieden. De mediator gaat met jullie samen om tafel om op zoek te gaan naar een oplossing. Op die manier moet er weer een werkbare situatie ontstaan.

Lukt dat, dan is dat natuurlijk heel mooi, maar helaas is arbeidsmediation niet altijd succesvol. Is er te veel gebeurd of heb je te maken met een werknemer die nergens aan mee wil werken? In dat geval is het misschien slimmer en logischer om de betreffende werknemer te ontslaan. 

Ook in dit geval is het slim om eerst te proberen om met wederzijds goedvinden tot een ontslagovereenkomst te komen. Toch is dat in het geval van een verstoorde arbeidsrelatie soms wel erg lastig. Is goed overleg over het ontslag geen optie, dan kan je een ontslagverzoek indienen bij de kantonrechter. Voor je dat doet moet je echter wel zeker weten dat je aan alle voorwaarden voldoet. 

Voorwaarden ontslag verstoorde arbeidsrelatie

Een werknemer ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie kan niet zomaar. Je moet als werkgever wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen: 

  • Kan jij aantonen dat de arbeidsrelatie onherstelbaar is verstoord?
  • Heb jij er alles aan gedaan om de relatie te herstellen (voorstellen om een mediator in te schakelen is hierbij erg belangrijk)?
  • Heb je duidelijk bij de werknemer aangegeven wat de gevolgen zullen zijn als hij/zij niet meewerkt?
  • Je hebt de werknemer actief geprobeerd te helpen bij het verbeteren van de relatie. 
  • Is er binnen het bedrijf geen andere, passende functie beschikbaar voor de werknemer?
  • Kan jij aantonen, dat de werknemer niet langer geschikt is voor zijn functie?

Ook bij ontslag vanwege een verstoorde arbeidsrelatie is het opbouwen van een dossier dus erg belangrijk. Jij als werkgever moet bewijzen dat je er alles aan gedaan hebt en dat dit geen houdbare situatie meer is. Een goede advocaat kan je hierbij helpen. 

Wat kun je verwachten?

Komt een zaak als deze voor de kantonrechter, dan is de uitkomst soms moeilijk te voorspellen. Dat is de reden waarom zowel werkgevers als werknemers er vaak liever voor kiezen om toch met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Meestal voeren de juristen de onderhandelingen, aangezien werkgever en werknemer niet meer met elkaar kunnen overleggen.

Lukt dit niet, dan zal de kantonrechter een besluit moeten nemen. Het uiteindelijke besluit hangt grotendeels af van het dossier dat jij hebt opgebouwd. Schakel hierbij altijd de hulp in van een arbeidsrecht jurist of advocaat. Hou er daarnaast rekening mee dat er ook bij ontslag door een verstoorde arbeidsrelatie de werknemer wel een transitievergoeding krijgt. 

Hulp nodig?

Heb jij te maken met een verstoorde arbeidsrelatie en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Leg jouw situatie dan gerust voor aan onze juridische medewerkers. Zij helpen je op weg met gratis juridisch advies en brengen je eventueel in contact met een goede mediator, jurist of advocaat. Je kan onze juridische medewerkers bereiken op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier

Meer informatie