“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag met wederzijds goedvinden

  • Ontslag met wederzijds goedvinden is de prettigste, snelste en goedkoopste manier van ontslag.
  • Hulp nodig? Wij helpen je graag!
Lees voor

Je kunt samen met jouw werknemer besluiten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Jullie gaan samen om tafel en onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. De afspraken die jullie maken worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Dit noem je ontslag met wederzijds goedvinden. Ontslag met wederzijds goedvinden is een redelijk prettige, snelle en voordelige manier om een werknemer te ontslaan. De verstandhouding blijft meestal wel aardig goed en je hebt zelf de controle over het proces. Maar hoe gaat zoiets nou precies in zijn werk?

Het eerste voorstel

Besluit jij als werkgever dat jij eigenlijk afscheid wil nemen van een werknemer, dan zet je een eerste stap door de werknemer een eerste ontslagvoorstel te doen. Je vraagt of hij/zij naar kantoor komt en vertelt het slechte nieuws. Geef hierbij ook aan dat je alles graag zo goed mogelijk wil regelen, zodat de werknemer op een goede manier verder kan. Aan het eind van het gesprek geef je de werknemer een eerste versie van de vaststellingsovereenkomst die jullie moeten tekenen om het ontslag definitief te maken. In dit voorstel neem je de belangrijkste punten op. Bijvoorbeeld de einddatum (met inachtneming van de opzegtermijn), de hoogte van de transitievergoeding die je de werknemer mee wilt geven, wat er gebeurt met de vakantiedagen en of jij bereid bent om eventuele juridische kosten te betalen voor het nakijken van het document.

Verwacht nog niet meteen een reactie. Geef bij de werknemer aan dat hij/zij hier rustig naar gaat kijken en ook eventueel juridische hulp inschakelt om het document te beoordelen. Zo wek je vertrouwen en laat je zien dat je het beste met de werknemer voor hebt. 

Een tegenvoorstel

De kans is groot dat de werknemer of zijn/haar jurist met een tegenvoorstel komt. Meestal gaat het hierbij om de hoogte van de transitievergoeding (zet dus in het eerste voorstel niet te hoog in), vrijstelling van werk met behoud van loon en bijvoorbeeld het opschorten van een concurrentiebeding.

Door met een tegenvoorstel te komen zijn de onderhandelingen begonnen. Bekijk goed hoe je hier op wil reageren en aan welke eisen je tegemoet komt. Een arbeidsrecht jurist kan je hier goed bij helpen. 

Voorbeelden van zaken waarover je afspraken kunt maken

In een vaststellingsovereenkomst (ook wel VSO genoemd) kun je heel wat verschillende afspraken opnemen. Hierbij kun je denken aan: 

  • datum waarop arbeidsovereenkomst eindigt
  • wijze waarop arbeidsovereenkomst eindigt
  • hoogte van de transitievergoeding 
  • geldigheid van concurrentie- of relatiebeding
  • werkzaamheden tot einddatum: vrijstelling of voortzetting?
  • optieregeling: voortzetten of compenseren?
  • vakantiedagen: opnemen of uitbetalen?
  • overnemen zaken: leaseauto, laptop
  • betalen van juridische kosten van de werknemer
  • de communicatie (intern en/of extern) over het ontslag
Let op:
Bij ontslag met wederzijds goedvinden is er veel waar je over kunt onderhandelen. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar ervaring leert dat je vaak flink wat tijd en geld kan besparen door hier een jurist voor in de arm te nemen.

Voorwaarden

Ontslag met wederzijds goedvinden kan alleen als jullie het eens zijn over de ontslagvoorwaarden. Daarnaast kan ontslag met wederzijds goedvinden alleen als:

  • Werkgever of werknemer voorstellen om het dienstverband te beëindigen. 
  • Werkgever en werknemer het met elkaar eens zijn over het ontslag en willen beiden het dienstverband beëindigen.
  • Werkgever en werknemer het eens zijn over de wijze waarop het ontslag financieel wordt afgehandeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hoogte van de transitievergoeding of ontslagvergoeding.

Wat kan je verwachten van een werknemer die bezwaar maakt?

Het komt niet vaak voor dat een werknemer direct akkoord gaat met een ontslagvoorstel. De werknemer voelt zich in het nauw gedreven en zal de volgende dingen doen:

  • weigeren iets te tekenen
  • vragen om een schriftelijke ontslagbevestiging
  • niet akkoord gaan met het stopzetten van de werkzaamheden
  • weigeren bedrijfseigendommen in te leveren
  • relevante documenten verzamelen, die aantonen dat hij goed heeft gefunctioneerd (zoals omzetgegevens, e-mailberichten of verslagen van functioneringsgesprekken).
  • juridische hulp inschakelen
Let op:
Voor deze vorm van ontslag hoef je als werkgever geen toestemming aan te vragen bij het UWV. Evenmin is het nodig de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Dit zorgt ervoor dat ontslag met wederzijds goedvinden meestal de prettigste, snelste en goedkoopste manier is om uit elkaar te gaan.

Lukt het jullie niet om met wederzijds goedvinden tot afspraken te komen, dan zou je vervolgens kunnen kijken of het mogelijk is de werknemer via het UWV of via de kantonrechter te ontslaan. Wil je bekijken wat op dat gebied de mogelijkheden zijn, dan denken onze juridische medewerkers graag met je mee. Bel gerust voor gratis advies over jouw situatie. Dit kan op /phone. 

Let op:
Vanaf 1 juli 2015 heeft de werknemer officieel twee weken bedenktijd na het ontvangen van het voorstel van de werkgever. Indien je de werknemer schriftelijk niet hebt geinformeerd over de bedenktijd wordt deze verlengd tot drie weken.

Wat kan je zelf doen om een gunstige afloop te bevorderen?

  • Neem voordat je overgaat tot ontslag contact op met een goede ontslag advocaat of jurist. Deze kan je helpen om een goed voorstel op te stellen. Maak niet de vergissing te denken dat dit type ontslag net zo goed zonder advocaat op te lossen is. Juist bij dit type ontslag kan een advocaat ervoor zorgen dat het dienstverband zodanig wordt afgerond, dat jouw werknemer in de toekomst niets meer bij je kan vorderen.
  • Verzamel zoveel mogelijk informatie over het functioneren van de werknemer.
  • Probeer het gesprek met de werknemer prettig te laten verlopen en geef hem/haar de tijd om over jouw voorstel na te denken.
  • Denk mee met de werknemer en laat zien dat je het beste met hem/haar voor hebt.

Hulp nodig bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Heb jij hulp nodig bij het ontslaan van een werknemer? Iedere situatie is anders en vergt een andere aanpak. Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar en geven jou gratis advies waar je mee verder kan. Ben jij op zoek naar een goede advocaat of jurist? Ook dan kunnen wij je helpen. Wij brengen je gratis in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Je kunt ons bereiken op /phone. Wil je liever dat wij jou even bellen? Laat dan jouw gegevens achter op ons contactformulier

Meer informatie