Een contract met een nieuwe werknemer opzeggen in de proeftijd. Kan dat? En waar moet je rekening mee houden? Kan een werknemer ook opzeggen in de proeftijd? Wij zetten alles even voor je op een rijtje.
Opzeggen in de proeftijd
Neem je een nieuwe werknemer in dienst, dan is het altijd verstandig om in het contract ook een proeftijd op te nemen. Tijdens de proeftijd kun je bekijken of jullie inderdaad bij elkaar passen en of je met elkaar verder wil. Voldoet een werknemer toch niet aan jouw verwachtingen, dan kun je tijdens de proeftijd per direct de samenwerking opzeggen. Andersom kan dit ook. Valt het werk de werknemer toch tegen, dan kan ook hij/zij besluiten om per direct te vertrekken.
Proeftijd opnemen in het contract
Niet in alle arbeidscontracten mag een proeftijd worden opgenomen. Zo mag er in een tijdelijk contract van 6 maanden of minder geen proeftijd meer staan. Hierdoor zie je tegenwoordig vaak dat werkgevers contracten van 7 maanden aangaan. In dat geval kan er wel een proeftijd aan het contract worden toegevoegd.
Gaat het om een contract van langer dan zes maanden en korter dan twee jaar, dan mag er een maand proeftijd in het contract worden opgenomen. Bij een contract van twee jaar of langer mag een proeftijd van twee maanden worden opgenomen.
Zorg ervoor dat de afspraken over de proeftijd duidelijk staan opgenomen in het arbeidscontract. Dan kunnen hier geen vervelende discussies over ontstaan. Staan de details over de proeftijd in het personeelsreglement of in de cao? Verwijs hier dan naar in het contract.
Gevolgen van opzeggen in de proeftijd
Het is goed om te weten dat het opzeggen van het contract in de proeftijd best wel wat gevolgen kan hebben voor de werknemer. In veel gevallen zal het UWV er van uit gaan dat het ontslag de eigen schuld is van de werknemer en kan de werknemer dus geen aanspraak maken op een WW-uitkering. Ligt de oorzaak van het ontslag niet bij de werknemer, dan kun je hem/haar schriftelijk laten weten wat de reden is voor het ontslag. Hiermee kan de werknemer wellicht toch nog een uitkering krijgen. Neemt de werknemer zelf ontslag in de proeftijd, dan is het sowieso geen recht op een WW-uitkering.
Ontslag nemen na het verstrijken van de proeftijd
Is er in de arbeidsovereenkomst een tussentijds opzegbeding opgenomen, dan kan een werknemer op ieder willekeurig moment ontslag nemen. Hij/zij moet dit wel schriftelijk doen en rekening houden met de opzegtermijn die jullie hebben afgesproken. Dit geeft jou de kans om op tijd een vervanger te vinden. Neemt een werknemer zelf ontslag, dan zal hij/zij in de meeste gevallen geen recht meer hebben op een WW-uitkering.
Werknemer ontslaan na het verstrijken van de proeftijd
Wil jij een werknemer met een tijdelijk contract ontslaan en is de proeftijd voorbij? Dan kan dit op verschillende manieren. De makkelijkste manier is om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan.
De werkgever kan het arbeidscontract opzeggen mits hij daarvoor (indien vereist) toestemming heeft van het UWV WERKbedrijf, van de kantonrechter of als hij samen met de werknemer tot afspraken is gekomen. Gaat het via de rechter of het UWV, zorg er dan voor dat de ontslagaanvraag goed onderbouwd is. Het UWV WERKbedrijf of de rechter gaan vervolgens na wat de mening van de werknemer over het ontslag is. Een werknemer die niet ontslagen wil worden, doet er goed aan een goed onderbouwd verweer aan te tekenen. Op basis hiervan kan hij zijn ontslag wellicht voorkomen, of een hogere transitievergoeding krijgen.
Bij twijfel?
Vraag juridisch advies aan en voorkom onnodige kosten. Onze medewerkers helpen jou graag verder.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten