Ontslag door opzeggen

Is het mogelijk om een contract op te zeggen in de proeftijd? Wie kunnen opzeggen; de werkgever, werknemer of beide?

Opzeggen in de proeftijd

Tijdens de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer per direct de samenwerking opzeggen en beëindigen. Let op: de overeengekomen proeftijd moet wel rechtsgeldig zijn. Anders is de opzegging niet geldig en loopt de arbeidsovereenkomst na opzegging feitelijk gewoon door.

Vanaf 1 januari mag er in tijdelijke contracten met een looptijd van 6 maanden of minder geen proeftijd meer worden opgenomen.
LET OP:

Na proeftijd door de werknemer

Een werknemer kan op elk moment zijn arbeidsovereenkomst opzeggen. Hij loopt dan wel het risico zijn recht op een WW-uitkering te verliezen. Bovendien moet hij zich houden aan de overeengekomen opzegtermijn.

Na proeftijd door de werkgever

De werkgever kan het arbeidscontract opzeggen mits hij daarvoor (indien vereist) toestemming heeft van het UWV WERKbedrijf, van de kantonrechter of als hij samen met de werknemer tot afspraken is gekomen. Gaat het via de rechter of het UWV, zorg er dan voor dat de ontslagaanvraag goed onderbouwd is. Het UWV WERKbedrijf of de rechter gaan vervolgens na wat de mening van de werknemer over het ontslag is. Een werknemer die niet ontslagen wil worden, doet er goed aan een goed onderbouwd verweer aan te tekenen. Op basis hiervan kan hij zijn ontslag wellicht voorkomen, of een hogere transitievergoeding krijgen.

In bepaalde situaties is er een opzegverbod van toepassing. Een werkgever mag een werknemer bijvoorbeeld niet ontslaan vanwege zwangerschap of ziekte, of lidmaatschap van een ondernemingsraad.
LET OP:
Een werknemer die ziek wordt nadat de procedure voor ontslagtoestemming bij het UWV WERKbedrijf in gang is gezet, geniet geen ontslagbescherming. Het UWV WERKbedrijf kan niet bepalen dat de werkgever de werknemer een schadevergoeding of afkoopsom moet betalen. De rechter kan dit echter wel. Zelfs nadat de werkgever op grond van de ontslagvergunning zijn werknemer al heeft ontslagen. Het is de werknemer die hiervoor een procedure via de kantonrechter in gang moet zetten.
LET OP:

Bij twijfel?

Vraag juridisch advies aan en voorkom onnodige kosten. Onze medewerkers helpen jou graag verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!