Organisatorische veranderingen

Voor de beoordeling van een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen moet het UWV WERKbedrijf volledige en adequate gegevens tot haar beschikking hebben. Bij een reorganisatie ontslag moet er een toelichting gegeven worden op het volgende:

Voorwaarden ontslag organisatorische veranderingen

 • Is er een goede bedrijfseconomische reden voor het ontslag? Het UWV WERKbedrijf of de rechter zal het reorganisatieontslag veelal honoreren mits dit voldoende onderbouwd kan worden.
 • Is de financiële situatie van uw bedrijf structureel (dus niet tijdelijk) zo slecht, dat u gedwongen bent arbeidsplaatsen te schrappen om het bestaan van het bedrijf en de verdere werkgelegenheid te waarborgen?
 • Kunt u inzage geven in de nieuwe structuur van uw bedrijf? (Welke functies zijn er, hoe wordt bijvoorbeeld de leeftijdsopbouw van de werknemers,
  hoe is de personeelsopbouw en de verhouding man/vrouw?)
 • Stelt u wel de juiste personen voor om ontslagen te worden? U moet zorgvuldig bepalen wie mag blijven en wie het reorganisatieontslag krijgt. Hierbij moet u rekening houden met:
  1. het afspiegelingsbeginsel
  2. werknemers die gezien hun leeftijd of medische achtergrond verminderde kansen hebben op de arbeidsmarkt.
 • Hebt u ten minste geprobeerd de werknemers(s) aan het werk te houden? (Binnen het bedrijf of bij andere werkgevers?) Zijn alle alternatieven dus onderzocht en is het echt noodzakelijk om werknemers te ontslaan?
 • Bij collectief ontslag moet u aantal van criteria voldoen. Vaak wordt er een sociaal plan opgesteld. Dit is niet wettelijk verplicht maar vaak wel op grond van een CAO. Bij collectief ontslag moet u zich houden aan de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO).
 • Overhandig indien mogelijk de organogrammen van vóór en ná de verandering.
Zorg dat u uw ontslagaanvraag goed kunt onderbouwen. Dit bespaart u veel tijd, zorgen en waarschijnlijk veel geld.
LET OP:

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!