De meest voorkomende manier van ontslag is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken jij en de werknemer samen afspraken over het ontslag. Jullie onderhandelen over de ontslagvergoeding en alle afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst...
Lees meerStap 3: verbetertraject aanbieden
Als werkgever heb jij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw werknemer zijn/haar werk kan doen. Bij problemen met het functioneren betekent dit dan ook dat jullie samen op zoek moeten naar een oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cursus of extra ondersteuning. Leg ook dit soort zaken vast in het personeelsdossier.
Blijft de werknemer fouten maken of zich ongepast gedragen en ben je van mening, dat er sprake is van disfunctioneren? In dat geval is het verstandig om een verbetertraject te starten. Samen met de werknemer maak je afspraken over dit traject. Wat moet er gebeuren en wat verwacht jij van de werknemer.
De voortgang houden jullie goed in de gaten door een in de twee of drie weken te evalueren. Alles wat jullie doen en bespreken wordt vastgelegd in het dossier van de werknemer. De duur van het verbetertraject hangt onder andere af van de functie en de mate van disfunctioneren, maar meestal duurt het traject minimaal 3 maanden. Is er na die 3 maanden nog geen sprake van verbetering, dan heb je daarmee een goede reden om naar de rechter te stappen voor het ontslag.
Wat als ik geen ontslagdossier heb?
Als je een werknemer wil ontslaan wegens disfunctioneren en je hebt geen ontslagdossier, dan is het verstandig de hulp in te schakelen van een juridisch specialist. Zij kunnen samen met jou bekijken welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast kun je natuurlijk altijd proberen om de werknemer een voorstel te doen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan.
Naar de kantonrechter
Heb je uiteindelijk een goed ontslagdossier opgebouwd, dan is het tijd om over te gaan tot ontslag. Vaak is het verstandig om eerst te bekijken of jullie er misschien samen uit kunnen komen. Doe de werknemer een beëindigingsvoorstel en bekijk of het op die manier lukt om uit elkaar te gaan. Lukt dit niet, dan kun je met het ontslagdossier naar de kantonrechter stappen. Hierbij is het altijd verstandig om de hulp van een jurist of advocaat in te schakelen. Deze specialist zorgt ervoor dat jij hier zo goed mogelijk uit komt.
Vragen of op zoek naar een specialist?
Heb jij vragen over ontslag wegens disfunctioneren of wil jij graag in contact komen met een specialist op dit gebied bij jou in de buurt? Bel dan voor gratis advies met onze juridische medewerkers op 088-6002806 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.