Ontslagdossier bij disfunctioneren
Als u een werknemer wilt ontslaan omdat hij slecht presteert, hebt u een ontslagdossier nodig. In het ontslagdossier moet u bewijzen dat uw werknemer slecht presteert. Zonder dat bewijs zal de kantonrechter het ontslag niet toestaan.
Hoe bouw ik een ontslagdossier op?
Een ontslagdossier bij disfunctioneren bouwt u op aan de hand van het onderstaande stappenplan.
Stap 1: functieomschrijving opstellen
Om te beginnen is het van belang dat u een functieomschrijving opstelt. Zowel u als uw werknemer moet die functieomschrijving ondertekenen. Zonder functieomschrijving loopt u het gevaar dat uw werkgever beweert dat hij niet wist wat van hem werd verwacht.
Stap 2: functioneringsgesprekken en waarschuwingen
Als uw werknemer een fout begaat of zich ongepast gedraagt, is het van belang hem hier zo snel mogelijk in een persoonlijk gesprek op te wijzen. Maak hier een notitie van en behandel dit tijdens het periodieke functioneringsgesprek.
Gaat het om een ernstige fout of gedraging? Bespreek dit dan uiterlijk de volgende dag en geef uw werknemer een officiële waarschuwing. Maak vervolgens een verslag van het gesprek en neem dat op in het personeelsdossier.
Stap 3: verbetertraject aanbieden
Blijft uw werkgever fouten maken of zich ongepast gedragen en bent u van mening, dat er sprake is van disfunctioneren? U moet uw werknemer dan de kans bieden zich te verbeteren. Daarbij speelt uw begeleiding een essentiële rol.
Eens per 2 of 3 weken moet u een gesprek voeren met uw werknemer. Leg alles wat u bespreekt vast in het dossier van uw werknemer. De duur van het verbetertraject hangt onder andere af van de functie en de mate van disfunctioneren, maar meestal duurt het traject minimaal 3 maanden.
Wat als ik geen ontslagdossier heb?
Als u een werknemer wilt ontslaan wegens disfunctioneren en u hebt geen ontslagdossier, dan is het verstandig de hulp in te schakelen van een juridisch specialist. Wij kunnen u vrijblijvend in contact brengen met een deskundige.