De kosten
De aanvraag van de ontslagvergunning bij het UWV WERKbedrijf is kosteloos. Wel heeft een werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding. Wanneer blijkt dat u als werkgever verwijtbaar bent aan het ontslag kan een aanvullende vergoeding moeten worden betaald. Het belangrijkste is, dat u zorgt voor een compleet en foutloos ontslagdossier. Let er op, dat u alle afspraken tussen u en uw werknemer schriftelijk vastlegt. Is er sprake van onregelmatig ontslag, dan kan het zijn dat u een extra schadevergoeding aan de werknemer moet betalen. Deze schadevergoeding (billijke vergoeding) komt bovenop de transitievergoeding.
Onregelmatig ontslag
Een ontslag is onregelmatig wanneer er fouten zijn gemaakt. U hebt bijvoorbeeld niet aan het eind van de maand opgezegd of u hebt niet de juiste opzegtermijn aangehouden. Het ontslag blijft geldig, maar uw werknemer kan een schadevergoeding vorderen in de vorm van:
- zijn daadwerkelijk geleden schade
- het loon waar uw werknemer nog recht op had bij een correcte opzegtermijn
Aandachtspunten
Per 1 juli 2015 kunnen alle werknemers in beroep tegen de beslissing van het UWV of de kantonrechter.
Wanneer wordt geoordeeld dat de dienstbetrekking hersteld moet worden, hebt u nog wel de mogelijkheid deze af te kopen. Het afkopen van een dienstbetrekking is duur, de werknemer heeft namelijk een riante onderhandelingspositie.
Schadevergoeding
De kantonrechter is niet gebonden aan bepaalde regels bij het bepalen van de schadevergoeding. De kantonrechtersformule wordt regelmatig gebruikt als uitgangspunt.
In ieder geval houdt de kantonrechter rekening met:
- leeftijd werknemer
- dienstjaren
- salaris
- kansen op arbeidsmarkt
- verwijtbaar ontslag
- financiële positie bedrijf