De zitting bij de kantonrechter

Mondelinge behandeling

Na het indienen van het verzoekschrift vindt er binnen vier weken een mondelinge behandeling plaats. De totale zitting neemt vaak niet meer dan één uur in beslag. Voordat de mondelinge behandeling plaatsvindt, heeft de werknemer nog de gelegenheid schriftelijk in verweer te komen. Dit schriftelijke verweer is niet verplicht, de werknemer mag ook tijdens de zitting mondeling verweer voeren.

De mondelinge behandeling is er vooral voor bedoeld, dat de kantonrechter aanvullende informatie krijgt. Beide partijen mogen hun standpunten nog eens duidelijk maken en de kantonrechter kan eventueel vragen stellen. Zowel de werknemer als de werkgever is verplicht om bij een mondelinge behandeling aanwezig te zijn.

Invloed kantonrechter

De kantonrechter heeft veel invloed op het verloop van de mondelinge behandeling en heeft verschillende mogelijkheden om het proces te sturen.

  • Vaak stuurt hij er op aan dat u en uw werknemer tijdens de zitting nog afspraken maken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Hij probeert daarmee tot een “minnelijke regeling” of “schikking” komen.
  • Hij kan u en uw werknemer “de gang op sturen”. Hij geeft u daarmee een laatste mogelijkheid om er op een vreedzame manier met uw werknemer uit te komen. De zitting wordt hiervoor geschorst en u probeert samen tot een schikking te komen.
  • Hij geeft tijdens de mondelinge behandeling vaak al een indicatie van een ontslagvergoeding, die hij zal vaststellen wanneer u er samen niet uit komt. Hiermee weet u dan ook de eventuele onderhandelingsruimte.

Aandachtspunten zitting kantonrechter

  • Het is belangrijk zelf aanwezig te zijn op een zitting. Iemand die goed op de hoogte is van de situatie heeft betere tegenargumenten wanneer er discussies ontstaan.
  • U doet er verstandig aan u bij laten staan door een advocaat of juridisch adviseur. Zorg er voor dat u een goed onderbouwd dossier hebt. Dit scheelt advocaatkosten. U hebt ook geen mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing van de kantonrechter.
  • Met een schikking wordt vaak bedoeld, dat u en uw werknemer alsnog afspraken maken over een ontbindingsvergoeding.
  • Na het indienen van een verzoekschrift kunt u nog nieuwe bewijsstukken toevoegen. Dit mag alleen wanneer u dat een paar dagen vóór de zitting doet. Daarnaast moet u de stukken ook naar uw werknemer toesturen.

De volgende stap bij de kantonrechter is de uitspraak.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!