“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Arbeidsovereenkomst opzeggen

Lees voor

Een arbeidsovereenkomst opzeggen moet altijd schriftelijk. Vroeger betekende dit dat je een aangetekende brief moest versturen, maar tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden. Zo mag een arbeidsovereenkomst ook per mail of Whatsapp worden opgezegd. Hierbij is het wel belangrijk dat je kan bewijzen dat de werknemer het bericht heeft ontvangen.

Wettelijke opzegtermijn

Bij het opzeggen van de arbeidsovereenkomst moet je als werkgever rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Hoe lang deze opzegtermijn precies is, is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is. In de CAO mag van de wettelijke opzegtermijnen worden afgeweken. In onderling overleg kan dit ook, maar dit is voor de werknemer niet altijd verstandig met het oog op het recht op WW.

Opzegtermijn dienstverband

Hoe langer in dienst, hoe langer de opzegtermijn. Hierbij is de langste opzegtermijn 4 maanden.

1 maand                    korter dan 5 jaar in dienst
2 maanden               tussen 5 en 10 jaar in dienst
3 maanden               tussen 10 en 15 jaar in dienst
4 maanden               15 jaar of langer in dienst

De werknemer heeft altijd een wettelijke opzegtermijn van 1 maand. Hoe lang iemand in dienst is geweest, maakt daarbij niet uit.

In principe moet de werkgever volgens de wet tegen het eind van de maand opzeggen. De laatste dag van de arbeidsovereenkomst moet dus ook de laatste dag van de kalendermaand zijn.

De werkgever mag vanaf 1 juli 2015 de doorlooptijd van de procedure bij het UWV of de kantonrechter in mindering brengen op de opzegtermijn. Wel moet er altijd minimaal een maand opzegtermijn overblijven.

Afwijken van de wettelijke opzegtermijn

Ontslagverboden voor de werkgever

Meer informatie