Uit onderzoek van Maurice de Hond onder 3500 werkenden blijkt dat 1 op de 5 werknemers dit jaar het vakantiegeld aan zijn neus voorbij ziet gaan. Vakbond CNV is geschokt: ‘Dit zijn schokkende cijfers. Het betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl dit toch echt een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. ‘Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus.’
Welke sectoren krijgen geen vakantiegeld?
We zien dat vooral in de sectoren die zwaar geraakt zijn door de coronacrisis de werknemers geen vakantiegeld uitbetaald krijgen. De evenementensector spant hierbij de kroon. Bijna 70 procent van de werknemers in deze sector krijgt geen vakantiegeld. In de horeca, toerisme, ICT en detailhandel wordt ook veel gesproken van de mogelijkheid tot geen uitbetaling van vakantiegeld. ‘We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Tegelijkertijd is de steun die veel ondernemers krijgen vanuit de overheid royaal. Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is’, geeft Fortuin aan.
Ga niet meteen akkoord, let op bij WW-uitkering
De werkgever mag het vakantiegeld niet zomaar inhouden. Dit kan alleen met jouw toestemming. CNV roept dan ook op om niet meteen akkoord te gaan met het voorstel van de werkgever om vakantiegeld in te houden. ‘Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen’, stelt Fortuin.
Mag het vakantiegeld ingehouden worden?
Een werkgever is verplicht vakantiegeld uit te betalen. Het is vaak in je arbeidscontract vastgelegd. Vaak is mei de maand waarin je het ontvangt. Soms is er een andere regeling, bijvoorbeeld dat je het elke maand bij de loon al ontvangt. Wil een werkgever hier van afwijken, dan moet jij daar goedkeuring voor geven. Een werkgever mag dit dus niet eenzijdig beslissen. Het inhouden van het vakantiegeld is dus een beslissing die jullie samen moeten nemen. Denk goed na voor je hierin een toezegging doet.