Meer aandacht voor discriminatie bij sollicitaties

25 juni 2018

Om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan komt er toezicht op sollicitaties. Op deze manier wil het kabinet bedrijven die discrimineren aan gaan pakken.

Concrete maatregelen

Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Kamer. Komende maanden gaat zij in gesprek met bedrijven en maatschappelijke partners. Samen zullen zij vervolgens met concrete maatregelen te komen. In november wordt hiervoor een plan verwacht.

Toezicht

Hierbij kun je denken aan het verscherpen van het toezicht op sollicitatieprocedures door bijvoorbeeld het bekijken van vacatureteksten en het inzetten van mystery guests (onderzoekers die zogenaamd meedoen aan de sollicitatieprocedure). Daarnaast overweegt Van Ark om ondernemingen te vragen om in jaarverslagen de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen duidelijk te maken.  Op deze manier moed moedwillige discriminatie voelbare gevolgen hebben.

Onbewuste vooroordelen

Naast moedwillige discriminatie is er ook regelmatig sprake van onbewuste discriminatie. Vaak heb je dan te maken met onbewuste vooroordelen die een onderliggende rol spelen bij sollicitatieprocedures. Er wordt nog gekeken hoe deze vooroordelen verminderd kunnen worden.

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!