Beoordelingsgesprekken afschaffen

1 december 2017

Veel grote bedrijven besluiten de traditionele beoordelingsgesprekken af te schaffen. Uit onderzoek is gebleken dat deze gesprekken er niet voor zorgen dat werknemers beter gaan functioneren. Hoe waardevol is een beoordelingsgesprek?

Wat is een beoordelingsgesprek?

Bij een beoordelingsgesprek wordt bekeken of een werknemer voldoet aan de functie-eisen, of doelstellingen worden gehaald en hoe prestaties zouden kunnen verbeteren. Daarnaast is het een moment om samen te bekijken of iemand nog goed op zijn plek en lekker in zijn vel zit.

Frustrerend

Uit het onderzoek is gebleken dat dit soort gesprekken juist vaak het tegenovergestelde effect hebben. Vaak leiden ze tot frustratie. Dit vooral omdat werknemers het idee hebben dat het een vrij algemeen gesprek is,  hun persoonlijke kwaliteiten komen hierin eigenlijk niet aan bod. Zij krijgen vaak het gevoel dat het vooral over hun mindere punten gaat en niet over hun kwaliteiten.

Ontwikkelen minpunten

De focus wordt vervolgens gelegd op het verbeteren en ontwikkelen van de mindere punten door middel van scholing. Dit terwijl de focus zou moeten liggen op hun sterke punten. Deze investeringen zijn dan ook vaak tijd- en geldverspilling. Door de focus juist te leggen op de sterke punten, maar je iemand op dat punt nog beter. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en zorgt voor tevreden werknemers. Dit leidt uiteindelijk weer tot betere prestaties en minder ziekteverzuim.

Een alternatief?

Het afschaffen van het beoordelingsgesprek is dus zo gek nog niet. Maar het is wel belangrijk om in contact te blijven met je werknemer. Blijf door het jaar heen praten met de werknemers over hun talenten, de ontwikkeling daarvan en de werknemerstevredenheid. Bekijk samen hoe hun talenten het beste kunnen worden ingezet in het bedrijf.

 

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!