Moeten werkgevers coronasteun terugbetalen?

14 mei 2020

Werkgevers die gebruik maken van coronasteun lopen het risico dat zij een deel van de steun moeten terugbetalen. Dit zal voor veel werkgevers best even schrikken zijn. Helemaal omdat zij het geld momenteel natuurlijk hard nodig hebben om het hoofd boven water te houden.

Waarom terugbetalen?

Toen werkgevers een beroep deden op de NOW-regeling (de steunmaatregel van de overheid) werd door het UWV bekeken of zij hier inderdaad recht op hadden. Hierbij heeft het UWV de maand januari als uitgangspunt genomen. Nou zijn er veel bedrijven die in januari hun winstuitkeringen of dertiende maand uitbetalen. Hierdoor hadden zij in de maand januari hogere loonkosten dan anders en kreeg het UWV eigenlijk een vertekend beeld van de situatie. De loonkosten van deze bedrijven werden hoger ingeschat dan zij daadwerkelijk zijn, waardoor het UWV vervolgens ziet dat de loonkosten even hard dalen als de omzet. In dat geval is steun van de overheid niet nodig en zou de ontvangen steun terugbetaald moeten worden.

Oplossing

Een vreemde situatie. Want dit zou betekenen dat bedrijven die hun dertiende maand en winstuitkeringen in december hebben uitbetaald wel gewoon recht houden op de subsidie, maar bedrijven die dit in januari hebben gedaan dus niet. Gelukkig is dit probleem nu duidelijk en heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten dat zij op zoek gaan naar een goede oplossing.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!