Wetswijziging tijdelijke contracten deels uitgesteld

30 mei 2014

Op 18 februari is de Wet Werk en Zekerheid aangenomen. In deze wetswijziging wordt niet alleen het ontslagstelsel onder handen genomen. Ook zijn er nieuwe regels op het gebied van tijdelijke contracten. Hierdoor komen medewerkers met een tijdelijk contract eerder in aanmerking voor een vaste aanstelling. In eerste instantie zouden deze regels per 1 juli 2014 gaan gelden. Nu zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in de wet en zal deze pas ingaan op 1 juli 2015. Wel zullen er per 1 juli 2014 een aantal andere maatregelen in werking treden.

Tijdelijke contracten

De nieuwe regels omtrent de tijdelijke contracten zorgen voor meer zekerheid voor flexwerkers. Zo kunnen zij straks na twee jaar aanspraak maken op een vast contract i.p.v. de huidige drie jaar. Er komt een betere ontslagbescherming voor medewerkers die via payrolling werken en nul-urencontract wordt aan banden gelegd en in de zorg zelfs helemaal verboden. Deze wijzigingen zullen per 1 juli 2015 worden doorgevoerd. Zo hebben werkgevers nog even de tijd om zich hier op voor te bereiden.

Opzeggen tijdelijke contracten

Een aantal andere maatregelen worden per 1 juli 2014 van kracht. Zo moet een werkgever vanaf 1 juli dit jaar minimaal 1 maand voor het verlopen van het contract bij de werknemer aangeven dat het contract niet verlengd wordt. Op dit moment verloopt een tijdelijk contract automatisch en is de werkgever niet verplicht dit van te voren aan te geven. Deze regeling gelden voor alle contracten van 6 maanden of langer. Doe je dit als werkgever niet, dan moet je een schadevergoeding van maximaal 1 maandsalaris betalen. Ook bij wel verlengen moet dit op tijd gemeld worden. Zo niet, dan volgt de boete.

Proeftijd

Op dit moment kan een werkgever bij ieder contract een proeftijd afspreken. Per 1 juli 2014 mag dit alleen nog bij een vast contract of bij contracten van 6 maanden of langer.

Concurrentiebeding

Vanaf 1 juli dit jaar mag er in een tijdelijk contract geen concurrentiebeding meer opgenomen worden. Dit mag alleen nog bij vaste contracten. Het kan zijn dat de Kamer alsnog besluit om deze maatregelen ook uit te stellen tot 1 juli 2015. Mocht dit zo zijn, dan kun je dit op onze site lezen. Het kan in ieder geval geen kwaad om als werkgever alvast op de hoogte te zijn van de komende wijzigingen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002806

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Wij helpen u graag met uw juridische vraagstukken.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 60 min. terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen juridisch nieuws en schrijf u ook in op onze maandelijkse nieuwsbrief!